Schisandra określana również jako Schisandra chinensis lub cytryniec chiński, pochodzi z winorośli wywodzącej się z Chin i Rosji. Jej jagoda była stosowana jako lek w tradycyjnej chińskiej medycynie

Data dodania: 2018-05-14

Wyświetleń: 562

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Schisandra - właściwości

. Owoce Schisandra znane są także z tego, że ich smak oddziaływuje na wszystkie rodzaje kubków smakowych - kwaśne, słodkie, słone, gorzkie i pikantne.

Ta zdrowa i egzotyczna jagoda jest często klasyfikowana jako adaptogen, który pomaga zapobiegać objawom fizycznego i chemicznego stresu. Po spożyciu gromadzi się głównie w sercu, mózgu, nerkach, płucach i tkankach wątroby. 

Ekstrakt schisandra jest obecnie stosowany w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Antyoksydanty zawarte w tym owocu zapewniają mu terapeutyczne właściwości i jednocześnie świetnie wpływają na samopoczucie.

Właściwości cytryńca chińskiego

1. Obniżanie stanu zapalnego

Dzięki wysokiej koncentracji związków przeciwutleniających, schisandra pomaga zwalczać wolne rodniki, które są źródłem wielu współczesnych chorób, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca. Wolne rodniki zagrażają naszemu zdrowiu, ponieważ "włączają i wyłączają" niektóre geny i tym samym powodują uszkodzenia komórek i tkanek oraz przyspieszają proces starzenia.

2. Wspomaganie funkcji nadnerczy

Ekstrakt schisandra, znany jako środek adaptogenny, pomaga w utrzymaniu naturalnej równowagi hormonów, a zatem poprawia naszą zdolność radzenia sobie ze stresem. Adaptogenne zioła i pożywienie są używane już od tysięcy lat, aby naturalnie zwiększać odporność organizmu na stres środowiskowy, lęk, ekspozycję na toksyny, traumę emocjonalną, zmęczenie i choroby psychiczne. Schisandra pomaga utrzymywać nadnercza w dobrej kondycji i jednocześnie zapobiega nadprodukcji "hormonu stresu", czyli kortyzolu. Wiąże się to z lepszą wydolnością fizyczną i umysłową, a także ze zdrowiem metabolicznym.

Odkrycia sugerują, że hamujące działanie tych adaptogenów czyni je naturalnymi antydepresantami, które mają pozytywny wpływ na hormony i funkcje mózgu.

3. Poprawa funkcji wątroby i zdrowia układu trawiennego

Wiele współczesnych badań dotyczących schisandry skoncentrowało się na czynnościach wątroby. Wykazano, że schisandra zwiększa produkcję enzymów, podnosi aktywność przeciwutleniającą, a także poprawia krążenie, trawienie i zdolność usuwania odpadów z organizmu. Ponieważ zdrowie wątroby wiąże się z silniejszą odpornością, schisandra okazała się być świetną ochroną przed różnego rodzaju infekcjami, ostrą niestrawnością i innymi poważnymi zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena