0
głosów
- +

Oliwa z oliwek w kosmetykach – jakość ma znaczenie!

Autor:

Aktualizacja: 20.11.2017


Kategoria: Uroda / Kosmetyka


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 165 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Oliwa z oliwek w kosmetykach – jakość ma znaczenie!

Niezwykła moc oliwy znana jest od dawna. Sama w sobie jest doskonałym kosmetykiem zawierającym szereg witamin takich jak: A, B, C, E i F, jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, głównie polifenoli oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonale nawilża i wygładza skórę oraz  opóźnia procesy starzenia.


Niezwykła moc oliwy znana jest od dawna. Sama w sobie jest doskonałym kosmetykiem zawierającym szereg witamin takich jak: A, B, C, E i F, jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, głównie polifenoli oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonale nawilża i wygładza skórę oraz  opóźnia procesy starzenia. Jest jednym z najlepszych kosmetyków naturalnych, a witaminy w niej zawarte z łatwością przenikają przez skórę. Regularnie stosowana wzmacnia i odżywia włosy i paznokcie. Jest także doskonałym filtrem UV.

Te wszystkie cudowne właściwości posiada tylko i wyłącznie oliwa extra virgin, która jest najzdrowszym typem oliwy z oliwek. Extra virgin czyli oliwa z pierwszego tłoczenia jest uzyskiwana tylko  ze świeżych, nie uszkodzonych owoców w sposób wyłącznie mechaniczny i nie jest poddawana żadnym  procesom chemicznym. Owoce w bardzo krótkim czasie, nie przekraczającym kilku  godzin od momentu zerwania, muszą zostać poddane obróbce. Bardzo ważna jest także temperatura tłoczenia, która nie może przekraczyć  27°C i musi być stale kontrolowana podczas całego procesu produkcyjnego. Wszystkie te czynniki wpływają na jakość oliwy i pozwalają na zachowanie jej najcenniejszych właściwości. Oliwy extra virgin charakteryzują się także niskim, nie przekraczającym 0,8 % poziomem kwasowości.

Z kolei oliwy typu pomace czy sansa są produkowane z wytłoczyn czyli masy pozostałej po toczeniu oliwy. Do takich wytłoczyn dodaje się rozpuszczalniki chemiczne i w ten sposób uzyskuje się coś w rodzaju oliwy, lecz jej obecność jest tutaj znikoma. Taki produkt dodatkowo jest poddawany rafinacji, co w efekcie skutkuje pozbawieniem go większości właściwości zdrowotnych.

Oliwy pomace czy sansa, nie posiadają zbyt wielu  właściwości odżywczych i pielęgnacyjnych, a dodawanie ich do kosmetyków naturalnych jest pozbawione sensu, ponieważ nie są to oliwy w 100 % naturalne.  Tylko kosmetyki zawierające oliwę extra virgin najlepiej odżywiają i pielęgnują skórę. 


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij