
W tym artykule napiszę na co zwrócić uwagę podczas zakupów spożywczych.
Skład
Kupując żywność koniecznie trzeba czytać etykiety. Generalnie najlepsze są produkty o prostym składzie. Najbardziej korzystne jest kupowanie nieprzetworzonych produktów i osobiste przygotowywanie potraw. Nalepiej unikać dań, które wymagają jedynie podgrzania. Alergicy powinni zwracać szczegółną uwagę na skład produktów żywnościowych. Na szczęście obecne wymogi dotyczące oznaczania żywności zobowiązują producentów do wyróżniania wszystkich czynników, które mogą wywoływać reakcje nietolerancji. Najczęściej substancje te są podkreślone lub pogrubione. Aby zapewnić sobie bezpieczeństwo należy także wykluczyć produkty, na których alergeny mogą występować w minimalnej ilości np. jako zanieczyszczenia z sąsiedniej linii produkcyjnej. Na żywności są one wymienione po słowach: "Produkt może zawierać".
Certyfikaty
Kupując żywność warto też sprawdzić, czy na etykiecie są informacje o certyfikacjach. Dla wielu osób ważny może być znak non GMO. Certyfikacja non gmo oznacza, że dany produkt jest wolny od organizmów genetycznie modyfikowanych. Mogą to być zarówno owoce, warzywa, jak i i mleko czy mięso. Warto wiedzieć, że w przypadku produktów zwierzęcych producenci muszą także wykazać, że zwierzęta były karmione paszami bez GMO, aby przejść pozytywnie przez certyfikację non gmo http://www.bureauveritas.pl/home/about-us/our-business/certification/sector-specific-solutions/food/zywnosc-wolna-od-gmo
Warto też sprawdzić, czy żywność pochodzi z gospodarstwa ekologicznego. W takim wypadku na opakowaniu zauważymy listek złożony z białych gwiazdek na jasno zielonym tle. Takie produkt powstał bez użycia sztucznych nawozów w miejscu wolnym od zanieczyszczeń.