We współczesnych czasach, otaczające nas środowisko zawiera mnóstwo toksycznych substancji -zanieczyszczone powietrze, przetworzona żywność, skażona woda czy też stresujący tryb życia to podstawowe czynniki szkodzące zdrowiu i powodujące różnego rodzaju schorzenia. Dlatego, dbając o swoje zdrowie powinniśmy zastanowić się nad swoim odżywianiem. Jednym z produktów, który powinniśmy włączyć do naszej kuchni jest spirulina.
Dlaczego spirulina?
- podstawowy budulec to pełnowartościowe białko z alg. Spirulina zawiera go więcej niż wołowina czy wieprzowina.
- profilaktyka i leczenie anemii spowodowanej poprzez Dlaczego niedobór żelaza
- zawartość beta-karotenu (witamina A), większa niż w marchewce
- zawartość witamin B1, B2, B12
- posiada wartości zapobiegające nadciśnieniu jak i chorobom serca
Jak widać, ta niebieskozielona alga ma w sobie tak dużo zalet, iż nie sposób przejść koło tego obojętnie. Zawierając ponad 4000 różnych związków takich jak witaminy, minerały i inne składniki odżywcze stała się celem badań wielu naukowców.
Oprócz już wymienionych cech spiruliny niesamowicie ważnym czynnikiem docenianym w zdrowym odżywianiu jest przyswajalność wymienionych witamin i minerałów.
Dla kogo Spirulina?
- Dla cukrzyków. Witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12 i C i minerały Potas, Mangan, Magnez, Cynk oraz beta-karoten to składniki, które powinny występować w menu diabetyków, a wszystkie wymienione składniki posiada spirulina
- Dla alergików. Kwas pantotenowy w tej zielononiebieskiej aldze, przyczynia się do zapobiegania przed alergiami.
- Dla osób starszych. Ciągły uszczerbek składników odżywczych i regeneracyjnych (protein, soli mineralnych i witamin) przy jednoczesnym osłabieniu potencjału wchłaniania tych substancji, a także okres menopauzy może poważnie wywierać wpływ na organizm starzejącej się osoby. Spirulina uznawana jest za pożywienie, które w znacznej mierze utrzymuje organizm w dobrej kondycji.
- Dla osób zagrożonych nowotworem. Zawarty w spirulinie Beta-karoten zapobiega chorobom nowotworowym, a pytocjanina i chlorofil hamują rozwój komórek rakowych.