Dietetyka i zdrowy tryb życia to zagadnienia, które interesują bardzo wielu ludzi. Większość społeczeństwa chce odżywiać się zdrowo - i dlatego poszukuje sprawdzonych informacji na temat określonych produktów żywieniowych oraz ich wpływu na ludzki organizm.

Data dodania: 2017-05-08

Wyświetleń: 1418

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dietetyka i zdrowy tryb życia to zagadnienia, które interesują bardzo wielu ludzi. Większość społeczeństwa chce odżywiać się zdrowo - i dlatego poszukuje sprawdzonych informacji na temat określonych produktów żywieniowych oraz ich wpływu na ludzki organizm. Od wielu lat pokutuje wiele mitów, które przekazują błędny obraz i działanie danego produktu. Z drugiej strony - pojawia się coraz więcej badań, które obalają dotychczasowe przekonania i przynoszą ciekawostki dietetyczne, na które warto zwrócić uwagę.

1. A jak awokado

Już od dawna wiadomo, jak ważną funkcję w ludzkim organizmie pełni witamina A - nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także przyczynia się do zachowania zdrowej skóry i prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Jednak aby jej działanie było skuteczne, musi być przyswojona przez organizm w odpowiedni sposób. Badania przeprowadzone w amerykańskim stanie Ohio przyniosły bardzo interesującą ciekawostkę dietetyczną - otóż okazało się, iż dodawanie awokado do potraw zawierających witaminę A (na przykład marchewek bądź soku pomidorowego) kilkukrotnie zwiększyło jej wchłanianie. Pozytywne wyniki tych wstępnych eksperymentów skłoniły badaczy do podjęcia kolejnych badań.

2. Jaja przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu

Ta teza jest przekazywana z pokolenia na pokolenie od wielu dziesiątków lat i do dzisiaj funkcjonuje w świadomości dużej części społeczeństwa. A tymczasem szereg badań udowodniło, iż wprawdzie jajka są niezwykle bogatym źródłem cholesterolu, to jednak ich spożywanie nie podnosi ogólnego poziomu cholesterolu we krwi. Ciekawostką dietetyczną jest to, iż jajka nie tylko nie mają żadnego wpływu na poziom tak zwanego złego cholesterolu, to dodatkowo wykazują zdolność do zwiększania dobrego cholesterolu. Oczywiście badania dotyczą jajek gotowanych, a nie tych smażonych na tłuszczu i podawanych z boczkiem.

3. Mleko to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych

Mleko to produkt, który niewątpliwie zawiera wiele niezwykle cennych składników - przede wszystkim jest źródłem wapnia, które bierze udział w procesie budowania silnych i zdrowych kości. Dodatkowo mleko wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz chroniące przed rakiem okrężnicy. Bez wątpienia mleko powinno być spożywane przez dzieci. Jednak wraz z wiekiem maleje tolerancja na laktozę zawartą w mleku (problem ten dotyka od 20 do niemal 40% populacji), co może objawiać się problemami ze strony układu pokarmowego. Nie jest oczywiście prawdą, iż dorosły człowiek powinien całkowicie odstawić mleko. jednak w przypadku problemów z trawieniem laktozy powinien ograniczyć jego spożycie.

4. Sposoby na kaca

Złe samopoczucie występujące po nadużyciu alkoholu - potocznie zwane kacem - to problem, który dotyka niemal całej populacji. Któż nie miał do czynienia z bólem głowy, zmęczeniem, pragnieniem, nadwrażliwością na światło i dźwięk, drżeniem, poceniem, zawrotami głowy i drażliwością. Te wszystkie nieprzyjemne objawy to właśnie skutek kaca. Jak sobie z nim radzić? Otóż pewną ciekawostką jest to, iż tak naprawdę nie istnieją produkty, substancje bądź leki, które mogłyby całkowicie i nieodwracalnie znieść efekt kaca. Jedynym sposobem jest zapobieganie przykrym konsekwencjom (na przykład zjedzenie posiłku przed wyjściem na imprezę i jedzenie przekąsek przez cały okres jej trwania) oraz łagodzenie nieprzyjemnych skutków (nawadnianie organizmu, zjedzenie śniadania z dużą zawartością białka oraz uzupełnianie niedoborów glukozy, elektrolitów oraz witaminy C i B).

Licencja: Creative Commons
0 Ocena