0
głosów
- +

Gorczyca jej główne zastosowanie i właściwości

Autor:

Aktualizacja: 23.11.2016


Kategoria: Rolnictwo / Rolnictwo


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 315 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Gorczyca jej główne zastosowanie i właściwości

Gorczyca jest rośliną która posiada szerokie zastosowanie w kuchni jak również w medycynie.  Popularność tej rośliny sięga aż czasów starożytnych i  do dnia dzisiejszego cieszy się ogromnym powodzeniem. A czy Ty znasz zastosowanie i właściwości tej rośliny??


Gorczyca jest rośliną która posiada szerokie zastosowanie w kuchni jak również w medycynie.  Popularność tej rośliny sięga aż czasów starożytnych i  do dnia dzisiejszego cieszy się ogromnym powodzeniem. Znamy ją przede wszystkim z tego ze jest podstawowym składnikiem musztardy.

Gorczyca znana jest również jako przyprawa dodawana do sałatek, przypraw i różnego rodzaju marynat.  Doskonale pasuje do mięsa wołowego, wieprzowego i do drobiu. Jest dodawana do kwaszonych ogórków, grzybów a także kapusty. Niektórzy uważają że jest to również doskonały afrodyzjak.

Drobne kuleczki gorczycy wyglądające niepozornie, kryją w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Gorczyca występuję w kilku odmianach. Dzielimy ją na gorczyce białą, gorczyce czarną i gorczyce sarepską. Wszystkie trzy rodzaje posiadają podobne do siebie właściwości.

Zastosowanie gorczycy białej

Z gorczycy białej powstaje nie tylko przyprawa, ale także miód zaprawiony lekką goryczką. W medycynie ludowej gorczyca biała wykorzystywana jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, bólów stawowych jak również schorzeń reumatycznych.

Zastosowanie gorczycy czarnej

Gorczyca czarna natomiast posiada szersze zastosowanie w medycynie ludowej. Stosowana jest na takie dolegliwości jak: wrzody żołądka, zapalenie gardła. Podaje się ją jako m.in. środek moczopędny a także środek na przeczyszczenie a olejek gryczany posiada zbawienne działanie na żołądek, trzustkę, przeziębienie i różnego rodzaju infekcje.

Z gorczycy można przygotować różnego rodzaju okłady lecznicze, płukanki, maseczki.

Oprócz walorów przyprawowych i medycznych gorczyca może zostać wykorzystana również w gospodarstwie domowym dla usunięcia brzydkiego zapachu z garnków wystarczy kilka stłuczonych ziaren zalać wodą.

Gorczyca posiada jeszcze wiele innych zastosowań których opisywanie zajęło by bardzo dużo czasu. Jak widać jest rośliną która nie powinna zniknąć z naszych stołów i szafek kuchennych. 

Dbając o nasze zdrowie i zdrowie naszych bliskich owinniśmy jak najczęściej sięgać po produkty i rośliny jakie otrzymujemy od natury. Poznanie właściwości roślin, warzyw i owoców wyjdzie nam na dobre.

 


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij