Pizzerie to jedne z najchętniej odwiedzanych lokali gastronomicznych. Serwowana tam pizza to danie, które smakuje w zasadzie wszystkim, a do tego nie jest przesadnie drogie i szybko się można nim najeść. Jednak pizza, choć gra pierwsze skrzypce, nie jest jedyną pozycją w menu – klienci oczekują, że w pizzerii będą mogli zamówić także inne potrawy.

Data dodania: 2016-01-12

Wyświetleń: 1204

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Obowiązkowa pasta

Większość pizzerii nie skupia się wyłącznie na samej pizzy, ale serwuje także inne posiłki kojarzone z kuchnią włoską. Drugim najpopularniejszym daniem są makarony, równie uniwersalne co pizza, przyrządzane na dziesiątki sposobów, doskonałe w smaku, idealne na obiad albo kolację. W menu dobrej pizzerii powinno się więc znaleźć nieśmiertelne spaghetti Bolognese, spaghetti Carbonara, makaronu z pesto czy lasagne, w cenie są także makarony z innymi sosami, np. z białego wina i sera pleśniowego, z owoców morza, śmietanowo-grzybowym, szpinakowym, serowo-czosnkowym. Oczywiście im więcej opcji do wyboru, tym lepiej.

Ciekawą alternatywą dla włoskiej pasty są także tortellini, małe pierożki z nadzieniem z sera, mięsa lub grzybów, podawane z ciepłym sosem.

Nie tylko Włochy

Zanim na stole pojawi się pizza, gościom często podaje się przekąski na zaostrzenie apetytu. Zazwyczaj jest to świeże pieczywo czosnkowe, ale za przekąskę mogą posłużyć także krewetki, mule, skrzydełka z kurczaka. Rzadkością nie są dania o rodowodzie innym niż włoski. W menu może się pojawić na przykład tortilla z warzywami i pieczonym kurczakiem, quesadilla z mięsem, pieczarkami i żółtym serem, tacos z mięsem wołowym, czosnkiem, cebulą i pomidorami – potrawy meksykańskie czy hiszpańskie są równie popularne co te włoskie.

Kto natomiast chciałby znaleźć na talerzu bardziej swojskie smakołyki, też nie będzie miał z tym większego problemu, bo popularne pizzerie chętnie łączą klasyki włoskiej kuchni z najpopularniejszymi daniami typowo polskimi. Zwłaszcza w pizzeriach, których ważną częścią działalności jest serwowanie potraw na wynos, warto włączyć do menu takie dania jak pierogi ruskie, naleśniki z różnym nadzieniem (zarówno na ostro, jak i na słodko), grillowane steki, pieczoną pierś kurczaka, filety rybne – dania mięsne i rybne powinny być łączone z surówką i frytkami.

Trochę lżej

Pizza to danie bardzo syte, dlatego konieczne są dla równowagi potrawy o nieco mniejszej kaloryczności. W pizzerii nie może zabraknąć smacznych zup, przede wszystkim zupy pomidorowej, ale nie tylko – doskonałą propozycją będą zupy-kremy przygotowywane z sezonowych, świeżych warzyw.

Oprócz zup, znakiem firmowym wielu pizzerii są także smaczne sałatki. Tu prym wiodą sałatki z tuńczykiem, chudym kurczakiem lub owocami morza, do tego świeża zielona sałata, ogórek, pomidor, cebula i oczywiście sery – najlepiej tradycyjna mozzarella. Sałatki w pizzerii powinny być lekkie, zielone, z przewagą warzyw nad mięsem.

Bohaterka wieczoru

A sama pizza? Oferta pod tym względem jest niezwykle bogata. Podstawą jest klasyczna margherita, ale większość osób woli bogatsze wersje pizzy. Dobór produktów zależy od fantazji szefa kuchni, na pewno jednak trzeba zadbać i o miłośników mięsa (np. pizza z peperoni), i o klientów wegetarian. Dla zwiększenia wyboru pizzę można podawać i na grubym, i na cienkim cieście, wedle uznania zamawiającego.

Prócz tradycyjnej, okrągłej pizzy można też włączyć do oferty calzone, czyli rodzaj zawijanej pizzy przypominającej duży, nadziewany pieróg.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena