Pierwszą i podstawową kwestią powinny być nasze potrzeby. Zastanówmy się, jak duży zestaw jest nam potrzebny. Standardowe serwisy przewidziane są dla 6 albo 12 osób. Co to oznacza? W zestawie będziemy mieli po 6 lub 12 sztuk talerzy głębokich, płytkich oraz małych, deserowych. Komplet uzupełni waza, sosjerka, a także półmiski i salaterki.
Niezwykle ważną cechą każdego serwisu jest jego wygląd. Warto wybierać uniwersalne serwisy obiadowe, które sprawdzą się w każdej sytuacji bez względu na wystrój stołu oraz aranżację wnętrza. Najbardziej klasyczne są oczywiście serwisy w kolorze białym lub kremowym. Mogą posiadać subtelny wzór. Serwisy o charakterystycznych, intensywnych kolorach, nietypowych kształtach lub oryginalnych wzorach bardzo szybko mogą nam się znudzić. Nie na każdą okazje będą również pasowały.
Kolejna kwestia pod rozwagę to rodzaj materiału ceramicznego, z którego wykonany jest serwis. Mamy więc kilka opcji do wyboru:
- Porcelana, czyli biała ceramika wysokiej jakości. Jej podstawową cechą jest fakt, że nie chłonie wody. Im jest cieńsza, tym droższa, a im bielsza, tym wyższa jest jej jakość.
- Porcelit jest wytwarzany w podobny sposób jak porcelana, ale ze składników gorszej jakości. Konsekwencją jest mniejsza wytrzymałość mechaniczna. Nie jest też tak biały, jak porcelana.
- Fajans to bardzo popularny materiał ceramiczny wytwarzany z nieoczyszczonej glinki kaolinowej, poddawany wypalaniu. w porównaniu do porcelany jest bardziej nasiąkliwy, a przy tym dosyć kruchy. Jego powierzchnia powlekana jest nieprzezroczystym szkliwem. Wykonane z niego naczynia są zdecydowanie grubsze i cięższe od porcelany, mają jasnokremową lub białą barwę.
- Kamionka jest wytwarzana z gliny z dodatkiem piasku kwarcowego. To niezwykle wytrzymały materiał, nienasiąkliwy oraz odporny na działanie kwasów.