0
głosów
- +

W jaki sposób przechowywać warzywa i owoce?

Autor:

Aktualizacja: 05.03.2015


Kategoria: Dom i Ogród / Ogród


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 562 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

W odpowiednio zbilansowanej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Są one źródłem cennych dla naszego zdrowia witamin i składników odżywczych.         Niezwykle ważne jest zatem odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców, aby jak najdłużej zachowały one swoje właściwości i walory smakowe.


Co należy przechowywać w lodówce?

Przechowując owoce i warzywa w domu najczęściej wkładamy je do lodówki. Należy jednak robić to we właściwy sposób. Najlepszym miejscem magazynowania jest dolna szuflada, bowiem w tym miejscu temperatura wynosi ok. 10⁰C. Warto wyłożyć ja papierowym ręcznikiem, który będzie wchłaniał nadmiar wilgoci. Owoce warto przechowywać w plastikowych pojemnikach – nie należy ich jednak zamykać, bowiem może to skutkować skraplaniem pary, która sprzyja rozwojowi grzyba i powoduje gnicie. Warzyw i owoców nie należy przechowywać także w foliowych woreczkach, w których nie ma stałego dostępu powietrza. Codziennie należy sprawdzać także świeżość warzyw i owoców, bowiem zepsute okazy mogą szybko zarazić pozostałe. W lodówce przechowywać należy przede wszystkim delikatne owoce: jagody, truskawki, maliny, poziomki oraz borówki. Przed włożeniem ich do lodówki nie należy ich myć ani usuwać szypułek – czynności te wykonujemy dopiero przed zjedzeniem owoców. W niskich temperaturach przechowujemy także owoce cytrusowe, które z kolei należy umyć przed włożeniem do lodówki.

Czego nie wkładać do lodówki?

Nie wszystkie owoce i warzywa należy przechowywać w lodówce, bowiem niskie temperatury mogą zniszczyć ich smak i aromat. Weźmy pod uwagę przede wszystkim pochodzenie owoców i warunki ich dojrzewania. Do lodówki nie należy zatem wkładać owoców egzotycznych – mango, ananasa, kiwi, bananów czy awokado. Zdecydowanie lepiej przechowywać je w miejscach ciepłych i suchych. Przygotujmy na nie osobny koszyk, który wypełniony kolorowymi owocami stanie się ciekawym elementem aranżacji. W niskich temperaturach swoje walory tracą także pomidory, ogórki i cukinia. Ziemniaki i cebulę należy trzymać w miejscach zaciemnionych – jeżeli nie dysponujemy piwnicą, to te warzywa przechowywać możemy pod zlewem. Nie zostawiajmy ich w miejscach nasłonecznionych, bowiem będzie to skutkowało wypuszczaniem pędów i kiełkowaniem. Ziemniaków z pędami nie należy spożywać, bowiem znajdują się w nich duże ilości toksyn. 

Lista Tagów: warzywa, owoce, ogród

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij