Podstawowe zasady palikowania drzew w ogrodach prywatnych i terenach miejskich. Palikowanie drzew jest niezbędne, aby drzewa rosły równo i zgodnie ze swoim pokrojem naturalnym.

Data dodania: 2012-09-23

Wyświetleń: 7930

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Palikowanie drzew jest niezbędne, gdy chcemy, aby posadzone przez nas drzewo rosło prosto, nie było podatne na uszkodzenia wiatrowe i gdy sadzimy większe sadzonki - ok. 10-15 cm obwodu pnia.

Dla każdego drzewa należy zastosować 2-3 paliki o średnicy 8 cm i wysokości 250 cm. (w przypadku małych drzewek można zastosować 2 paliki). Paliki należy wbić w glebę na głębokość ok. 60 cm, w odpowiedniej odległości od bryły korzeniowej.

Niezbędne jest odpowiednie mocowanie pnia drzewa do palików. W tym celu stosuje się taśmę parcianą tzw. ósemkę. Taśma powinna być przybita do jednego z palików za pomocą gwoździa o dużym łebku. Paliki można usunąć dopiero po upływie 2-3 lat. Niezbędne jest dokonanie wizji lokalnej, szczególnie w okresie wegetacyjnym, w celu sprawdzenia, czy taśma nie uszkadza pnia rośliny.

Drzewa do sadzenia należy dobierać umiejętnie i najlepiej kierować się poniższymi kryteriami:

Kryteria główne materiału roślinnego:

- Materiał roślinny powinien odpowiadać podstawowym kryteriom jakościowym (odpowiedni pokrój i ukształtowanie);

- Przewodnik pojedynczy, prosty i silny;

- System korzeniowy dobrze wykształcony, bez uszkodzeń technicznych, zdrowy (odpowiedni dla wieku rośliny, danego gatunku i odmiany);

- Bryły korzeniowe powinny być uprawiane w pojemnikach, o odpowiedniej wielkości, proporcjonalnych do wielkości danej rośliny;

- Rośliny nie powinny posiadać oznak chorobowych (oznaki żerowania szkodników, np. plamy na liściach, uschnięte gałęzie, odbarwienia na liściach);

- Materiał roślinny nie powinien posiadać uszkodzeń mechanicznych;

- Liście roślin powinny posiadać zabarwienie odpowiednie dla danego gatunku. Nie powinny być zwiędnięte i się zwijać.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena