Niektóre gatunki wymagają przeniesienia do zamkniętych pomieszczeń, o inne można zadbać pozostawiając je w ogrodzie.
Ochrona przed mrozem
Niskie temperatury, powszechne zimą w naszym klimacie, są niebezpieczne dla większości roślin. Dbając o ich zabezpieczanie, należy pamiętać również o osłonieniu gleby wokół, co pozwoli ochronić nie tylko część nadziemną, ale też korzenie. Niezbędnym zaopatrzeniem będą materiały naturalne lub gotowe, zakupione w sklepie ogrodniczym.
- kopczykowanie – zabezpieczamy w ten sposób na przykład róże. Polega na obsypywaniu pędów kopczykami z ziemi,
- owinięcie słomą – słomę umieszcza się pomiędzy gałęziami, zaczynają od dołu, a następnie zabezpiecza płótnem,
- klosze – w tym celu może nam posłużyć karton lub wiaderko, lepszym wyjściem jest jednak zastosowanie profesjonalnych kloszy wykonanych z przeźroczystego plastiku.
- tunele foliowe – ich konstrukcja składa się najczęściej z drucianych palików, na których rozciągnięta została folia. Jest to sposób prosty i często stosowany, należy jednak pamiętać o konieczności wentylacji.
Uniwersalne zabezpieczenie – agrowłóknina
Przygotowując się do okresu zimowego, ogrodnicy coraz częściej zastępują tradycyjne formy ochrony roślin środkami bardziej nowoczesnymi. Bez wątpienia jednym z nich jest agrowłóknina. Służy okryciu kwiatów czy krzewów, w przeciwieństwie do wielu powszechnie stosowanych materiałów jest lekka, częściowo przepuszcza powietrze, światło i wilgoć. Dzięki temu nie potrzeba już dodatkowych prac przy wentylowaniu czy nasłonecznianiu roślin. W sprzedaży dostępnych jest coraz więcej rodzajów agrowłókniny i warto przed zakupem zapoznać się z możliwościami i dostosować je do potrzeb. Dobór materiału jest kluczowy, należy mieć świadomość, że nieodpowiednia agrowłóknina może zaszkodzić i zahamować rozwój okrytych nią roślin.
Agrowłóknina biała – jej grubość to 50 g/m², często nazywana jest agrowłókniną zimową. Przeznaczona jest dla gatunków o niskiej odporności na spadek temperatury – na przykład róż, winorośli, wrzośców. Przydatna okaże się też w przypadku niewielkich działek uprawnych w celu ochrony warzyw zimujących. Sprawdza się w miejscach wietrznych lub podczas bezśnieżnych zim.
Agrowłóknina wiosenna – jest cieńsza i występuje w trzech wariantach:17 g/m², 19 g/m² lub 23 g/m². Stosuje się ją dla ochrony przed przymrozkami i gwałtownymi zmianami temperatury oraz silnymi opadami bądź gradobiciem. Najczęściej wykorzystywana w przypadku przyspieszonego wysiewu warzyw takich jak: kalafior, rzodkiewka, kalarepa, sałata. Układa się ją luźno na wysianej lub obsadzonej grządce, tak by nie przeszkadzać rozwojowi znajdujących się pod nią roślin.
Agrowłóknina czarna – zwana inaczej ściółkującą, o grubości 50 g/m². Jej zadaniem jest zabezpieczenie przed rozwojem chwastów oraz utrzymanie wilgotności gleby. Na skutek takiego okrycia wzrasta temperatura gruntu, co korzystanie wpływa na rozwój systemu korzeniowego. Przeznaczona jest głównie dla warzyw ciepłolubnych: pomidorów, ogórków, papryki, sałaty. Można wykorzystać ją również pomiędzy rabatami roślin ozdobnych. Wówczas ma za zadanie przede wszystkim ograniczać rozwój chwastów i należy na nią wysypać korę ogrodową bądź żwirek.