Olejki do włosów są bardzo często używaną grupą kosmetyków. Ich głównym składnikiem są kwasy tłuszczowe. Jakie jest ich znaczenie dla zdrowia naszych włosów?

Img

Kwasy tłuszczowe zawarte w kosmetykach do włosów to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą to być kwasy jednonienasycone, Omega-9, lub wielonienasycone, Omega-3 i Omega-6. Zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych w olejkach do włosów może się nawet dość znacznie różnić.

Najczęściej głównym składnikiem olejków są kwasy tłuszczowe Omega-6. Stosunkowo bardzo rzadko przeważają kwasy tłuszczowe Omega-3 i to głównie w tych olejkach, które producent zaleca przechowywać w lodówce (temp. 4-6 stopni C), i które są produkowane w buteleczkach z ciemnego szkła. Olejki do włosów zawierające głównie kwasy tłuszczowe Omega-3 są trudno dostępne i posiadają bardzo krótki termin przydatności do użycia, ponieważ kwasy tłuszczowe Omega-3 są bardziej podatne na utlenianie. Niemniej jednak olejki do włosów zawierające kwasy tłuszczowe Omega-3 są dużo bardziej wartościowe od tych, których głównym składnikiem są kwasy tłuszczowe Omega-6. Kwasy Omega-9 zwykle występują w olejkach rozlewanych do jasnych, plastykowych buteleczek, które nie wymagają przechowywania w lodówce i posiadają znacznie dłuższy termin przydatności do użycia.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 są najbardziej wartościowym składnikiem olejków do włosów. Ich rola polega na przeciwzapalnym działaniu na skórę głowy i włosy. Działanie to wynika z bezpośredniego wpływu na komórki immunokompetentne, takie jak limfocyty T, makrofagi tkankowe, komórki dendrytyczne i komórki Langerhansa. Pod wpływem olejków do włosów bogatych w kwasy Omega-3 dochodzi do produkcji przeciwzapalnych cytokin, takich jak Il-4, Il-10 czy Il-12. Ma to duże znaczenie w autoimmunologicznych chorobach skóry głowy, takich jak toczeń skórny (DLE) czy łuszczyca. W tych przypadkach stosowanie olejków do włosów prowadzi zwykle do regresji (remisji) choroby.

Olejki zawierające kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9 działają głównie regenerująco i wzmacniająco na zniszczone cebulki włosowe, odbudowują lipofilowe błony komórkowe, usprawniają proces wzrostu włosów. Olejki te wykazują mniejsze właściwości przeciwzapalne.

Niekiedy do olejków do włosów dodawane są dodatkowe składniki – olej kokosowy, sezamowy, migdałowy, lub roślinne ekstrakty. Wówczas właściwości olejków wynikają bezpośrednio z właściwości leczniczych dodanych do olejków ekstraktów i innych, dodatkowych składników.

Wszystkie olejki do włosów są silnie hydrofobowe, dlatego zatrzymują wodę we włosach, polepszając tym samych ich nawilżenie. Same w sobie nie wykazują jednak właściwości nawilżających, jak to niekiedy im się przypisuje. Zazwyczaj olejki do włosów zawierają mieszaninę różnych składników o właściwościach przeciwzapalnych, wzmacniających, odżywczych i regenerujących, co stawia je w czołówce najbardziej wartościowych kosmetyków naturalnych do włosów.

Licencja: Creative Commons