Kawa w kapsułkach to jedna z nowszych metod przyrządzania napoju kawowego. Szybko zyskuje oddanych zwolenników, ale budzi też rozmaite pytania.

Data dodania: 2014-05-16

Wyświetleń: 1266

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czym przyciąga?

 

Kawa w kapsułka uwodzi przede wszystkim wyjątkowo intensywnym smakiem i aromatem, które są rezultatem wyjątkowo hermetycznego zapakowania. Zapach kawy uwalnia się dopiero po zapoczątkowaniu procesu parzenia. Otrzymujemy w rezultacie napój niezwykle wyrazisty, z charakterem, magnetycznie przyciągający. Wiele osób, za sprawą tych właśnie walorów, deklaruje, że już nigdy nie wróci do zwykłej kawy parzonej, a już na pewno nie do kawy rozpuszczalnej.

 

Pytania i wątpliwości

 

Z jednej strony świetny smak i aromat, z drugiej kwestie zdrowotne... Dużym echem w „środowisku kawowym” odbiły się niedawno badania hiszpańskich naukowców, którzy wykazali, że kawa w kapsułkach zawiera więcej szkodliwego furanu, niż inne typy kawy. Dzieje się tak dlatego, że hermetyczne zapakowanie oraz zalewanie wodą o dużym ciśnieniu nie pozwala błyskawicznie wyparować temu niezwykle lotnemu gazowi. Czy jest zatem czym się przejmować? Niekoniecznie. Ci sami naukowcy stwierdzili bowiem, że ilości furanu, nawet te nieco zwiększone, w kawie kapsułkowej, nie przekraczają limitów, które mogłyby rzeczywiście stanowić zagrożenie dla zdrowia.

 

Koszty

 

Jeżeli już zasmakujemy w kawie z kapsułek, musimy wiedzieć, że czekają nas pewne koszty i ograniczenia. Kawa w kapsułkach nie należy bowiem do najtańszych, no ale czego nie robi się dla przyjemności płynącej z wyjątkowego smaku i aromatu? Kolejna rzecz to ekspres. Jego naturą jest sprofilowanie pod konkretny rodzaj kapsułek do kawy danego producenta. Niestety mamy tu związane ręce. Decydując się na jeden typ kapsułek, rezygnujemy z innego. Dlatego przed zakupem dobrze jest odpowiedzieć sobie na pytanie, która kawa smakuje nam rzeczywiście najlepiej.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena