Ekstrakty roślinne – to układy pozyskiwane z całych roślin lub ich części za pomocą ekstrakcji odpowiednio dobranym rozpuszczalnikiem, najczęściej alkoholem etylowym, glikolem propylenowym lub olejami roślinnymi. Ale czym są?

Data dodania: 2014-05-16

Wyświetleń: 1006

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Ekstrakty rośline są to nic innego jak "soki" które są wytwarzane przez rośliny. Zazwyczaj mają formę płynnych ekstraktów na bazie gliceryny, glikolu propylenowego lub alkoholu lub też postać proszkową. Stosowane są jako składniki aktywne kosmetyków. W zależności od rodzaju i zawartości poszczególnych związków czynnych opóźniają procesy starzenia skóry, nawilżają, działają antybakteryjnie czy mogą pełnić funkcje antyoksydantów, pochłaniają promieniowanie ultrafioletowe, czyli wspomagają  naturalne filtry ochronne, mogą działać wybielająco i wspomagać likwidację przebarwień na skórze, łagodzą podrażnienia, stymulują krążenie w naczyniach krwionośnych. Ekstrakty roślinne wchodzą w skład większości preparatów zarówno do pielęgnacji skóry jak i włosów.

 Ekstrakty będące koncentratem wyizolowanego, konkretnego składnika czynnego z danej rośliny, o dokładnie określonym stężeniu. Składnik ten, w naturze nie występuje w roślinie w takim wysokim stężeniu. Przykładem jest ekstrakt z ostropestu plamistego, który zawiera osiemdziesiąt procent związku zwanym sylimarynem, bądź ekstrakt z zielonej herbaty o zawartości ok. 95% polifenoli. Ten typ standaryzowanych ekstraktów jest o wiele droższy.
- Ekstrakty, które w całości są traktowane jako składnik czynny, będący mieszaniną różnych substancji aktywnych obecnych w danej roślinie. Ekstrakty te nie zostały wystandaryzowane w kierunku konkretnego, pojedynczego składnika aktywnego, tak, więc ilości zawartych w nich substancji czynnych są bardziej zbliżone do tych występujących w naturze w danej roślinie. Przykładem jest ekstrakt z zielonej herbaty, który zawiera od 1/4 do połowy polifenoli, ekstrakt z brzozy o zawartości 8% salicyny, ekstrakt z centella asiatica o zawartości 10% glikozydów kwasu azjatykowego. Ten typ standaryzowanych ekstraktów jest zwykle nieco tańszy od poprzedniego.

W kosmetyce silne działanie ściągające wody oczarowej wykorzystywano przede wszystkim do pielęgnacji cery zanieczyszczonej o zatkanych porach. Wyciągi z oczaru wchodzą w skład kremów na noc i na dzień, toników i maseczek. Dużym powodzeniem w kosmetyce cieszy się woda oczarowa. Powstaje ona w wyniku destylacji z parą wodną świeżych, młodych gałązek i listków oczaru. Woda oczarowa stanowi składnik kosmetyków przeznaczonych dla cery tłustej. Z udziałem tej wody można przygotować tonik: woda oczarowa, napar ze skrzypu, woda miętowa, woda destylowana, alkohol 70% lub krem oczyszczający: olej z arniki, olejek z melisy, masło kakaowe, wosk pszczeli.
Wyciągi z oczaru wchodzą w skład również innych kosmetyków na przykład mydeł przeznaczonych do pielęgnacji cery alergicznej i nadmiernie zaczerwienionej. Produkowane są też kremy o działaniu przeciwzapalnym, przeznaczone do pielęgnacji cery wrażliwej na zimno, wilgoć i łatwo czerwieniejącej. Ponadto wchodzą w skład balsamów pojędrniających do ciała. 

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena