O tym jak potrzebne jest posiadanie wygodnych noży kuchennych wiedzą doskonale wszyscy ci, którzy każdego dnia posługują się tymi praktycznymi akcesoriami kuchennymi.

Data dodania: 2014-02-25

Wyświetleń: 920

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Niezwykle istotne jest to, z jakiego materiału zostało wykonane ostrze noża kuchennego. W zależności od materiału, który został wykorzystany do jego produkcji może stać się on mniej lub bardziej przyjazny w naszych poczynaniach w kuchni. I tak do naszej dyspozycji są oferowane noże gdzie jest zastosowana:

- Stal nierdzewna będącą najczęściej wykorzystywanym materiałem w cyklu produkcyjnym większości noży kuchennych. Dzieje się tak głównie w związku ze stosunkowo tanim kosztem produkcji, dużą wytrzymałością i jego bardzo estetycznym wyglądem. Nie bez znaczenia jest również łatwe ostrzenie noży ze stali.

- Stal wysokowęglowa; zaletą noży wykonanych z tego materiału jest bez wątpienia zdecydowanie większa trwałość i olbrzymia odporność na różnego rodzaju przebarwienia i zacieki mogące się pojawiać na ostrzu noży wykonanych w tradycyjny sposób.

- Stal nierdzewna z powłoką tytanową zapewnia najbardziej optymalną ostrość noża.

- Stal nierdzewna z powłoką teflonową; wykonane są z niej noże, do powierzchni których nie przylega krojony produkt.

- Materiał syntetyczny, dzięki któremu powstały noże ceramiczne. Są to noże lżejsze i zachowujące pełną ostrość przez dłuższy okres czasu. Minusem jest ich duża łatwość złamania wynikająca z kruchości użytego materiału.

- Stal damasceńska będąca jednym z droższych materiałów wykorzystywanych w produkcji noży, noże z tej stali stanowią luksusowe wyposażenie wielu nowoczesnych kuchni.

- Drewno wykorzystywane do produkcji noży typowo ozdobnych lub w formie szpatułek do smarowania.

Oprócz materiału ostrza noża kuchennego bardzo ważna jest również jego właściwa geometria. Najbardziej popularnymi są te posiadające równo rozłożone ilości materiału po obu stronach krawędzi tnącej noża. W celu zapewnienia właściwej ostrości noża warto zaopatrzyć się w profesjonalną osełkę. Jest to przedmiot równie ważny jak sam nóż kuchenny znajdujący się w każdej dzisiejszej kuchni. Warto, zatem zainwestować w dobrą osełkę do noży, która posłuży nam przez długi okres czasu.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena