0
głosów
- +

Grill gazowy czy węglowy?

Autor:

Aktualizacja: 19.11.2013


Kategoria: Turystyka i Wypoczynek / Porady i opinie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1175 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Grill gazowy czy węglowy?

Grillowanie to wspaniały sposób na spędzenie wolnego czasu z przyjaciółkmi. Gdy tylko przychodzą cieplejsze dni, Polacy uwielbiają organizować grillowe party z przyjaciółmi i rodzinami. Warto jednak zastanowić się jaki grill lepiej wybrać.


Do wyboru mamy bowiem grill gazowy i węglowy. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Poznanie obu pozwoli na zadowalający zakup.

Grill węglowy należy do najpopularniejszych modeli używanych przy letnich imprezach. Grill rozpalany jest za pomocą węgla lub brykietu. Dla ułatwienia producenci przygotowali specjalne podpałki, płyny do rozpalania i tym podobne. Wadą jest jednak właśnie konieczność rozpalania, a potem podtrzymywania żaru. Wiąże się to z brudem, kurzem i dymem. Dla wielu osób dym również jest problemem. Trzeba umiejętnie ustawić grill, żeby nie zadymić sąsiadom posesji. Dla innych natomiast dym jest urokiem grilla węglowego. Zapach grillowanych kiełbasek, okadzonych dymem jest niepowtarzalny. Grill węglowy nie jest przyjazny środowisku i często wiąże się także z koniecznością ciągłego doglądania zarówno żaru, jak i potraw. Często zdarza się bowiem, że wiatr jest na tyle silny, że z żaru powstaje spory płomień. A od tego już tylko krok do całkowitego zwęglenia naszych smakołyków.

Alternatywą do grilla węglowego jest grill gazowy. To ulubieniec Amerykanów. W przypadku grilla gazowego nie mamy problemu z rozpalaniem i całym zamieszaniem związanym z używanie węgla czy brykietu. Łatwością rozpalania grill gazowy przewyższa znacznie swój węglowy odpowiednik. Jedno przekręcenie pokrętła i grill jest gotowy do przygotowywania potraw. Dla wielu osób ogromną wadą grilla gazowego jest brak dymu, co wpływa na smak mięsa. Można sobie z tym jednak poradzić dzięki wędzarce i wiórkom drewnianym. Zakup grilla gazowego wiąże się z dużo wyższym kosztem niż grill węglowy. To spora przeszkoda, jeśli nie planujemy inwestycji na dłuższe lata. Jednak grill gazowy jest dużo ekonomiczniejszym rozwiązaniem. Na jednym grillowaniu możemy zaoszczędzić nawet kilkanaście złotych.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij