Centusie do garów!
Gotowanie indukcyjne to alternatywa dla gazowych pożeraczy energii, dlatego jest idealne dla wszystkich, którzy chcą zaoszczędzić. Sekret płyty indukcyjnej polega na jej konstrukcji i sposobie w jaki działa. W przeciwieństwie do innych nie posiada grzałki, a zatem ciepło przekazywane jest bezpośrednio do naczynia. Cała energia jest wykorzystywana w stu procentach. Co więcej, płyta włącza się tylko podczas kontaktu z odpowiednim naczyniem, a palniki natychmiast reagują na zmiany temperatury. Pole grzewcze samo rozpoznaje wielkość naczynia i odpowiednio dostosowuje do niego moc grzania. Dlatego płyta zużywa tylko tyle energii, ile rzeczywiście potrzebuje, a rachunki za prąd są niższe.
Zabiegana pani domu
Liczne obowiązki i szybkie tempo życia sprawiają, że niejednokrotnie przygotowujemy posiłki w pośpiechu albo jemy na mieście. Dla perfekcyjnej pani domu to nie do pomyślenia! Gotowanie indukcyjne to zatem rozwiązanie dla zabieganych, bo niewyobrażalnie oszczędza czas. Płyta nagrzewa garnki indukcyjne i ich zawartość w mgnieniu oka. Gotowanie indukcyjne jest krótsze nawet o 30% od gotowania na płycie ceramicznej. Dodatkowym atutem jest funkcja Booster, która jeszcze bardziej przyspiesza przygotowanie posiłków. Dzięki niej gotowanie skraca się nawet do 50%.
Dzieciaki na tak!
Rodzice małych rozrabiaków nie muszą się martwić o swoje pociechy. Mechanizm gotowania indukcyjnego wyklucza możliwość poparzenia. Płyta nagrzewa się tylko wtedy, gdy postawimy na niej garnek czy patelnię z odpowiednim dnem. W przeciwnym razie nie zadziała. Jeśli przez nieuwagę dotkniemy płyty indukcyjnej z pewnością się nie poparzymy, bo powierzchnia urządzenia cały czas pozostaje chłodna.
Pedant w kuchni
Osoby, które ogromną wagę przykładają do estetycznego wyglądu kuchni także powinni zainteresować się kupnem płyty indukcyjnej. Dlaczego? Jej nowoczesny design świetnie sprawdza się we współczesnych wnętrzach utrzymanych w minimalistycznym stylu. Dobrze wygląda też w tradycyjnych kuchniach, ale nie to jest najważniejsze. Jeżeli już miłośnikowi kulinarnych szaleństw zdarzy się wypadek i nie przypilnuje gotującej się potrawy, a ta wyląduje zamiast na talerzu na płycie indukcyjnej, nie należy się tym przejmować. Płyta nagrzewa się tylko w obrębie pola grzewczego i to w kontakcie z odpowiednim naczyniem, reszta urządzenia pozostaje chłodna. Nie ma więc mowy o przypaleniu się wylanej potrawy, a zatem czyszczenie płyty jest dziecinnie proste. Wystarczy tylko przetrzeć.