Kulinarni zapaleńcy szukają coraz to nowszych rozwiązań, by usprawnić swój warsztat i wzbogacić ofertę serwowanych dań. Jednym z nich jest gotowanie indukcyjne. Wykańczasz dom, remontujesz mieszkanie? Sprawdź czy kuchnia indukcyjna jest dla ciebie.

Data dodania: 2013-09-04

Wyświetleń: 1903

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dla kogo gotowanie indukcyjne

Centusie do garów!

Gotowanie indukcyjne to alternatywa dla gazowych pożeraczy energii, dlatego jest idealne dla wszystkich, którzy chcą zaoszczędzić. Sekret płyty indukcyjnej polega na jej konstrukcji i sposobie w jaki działa. W przeciwieństwie do innych nie posiada grzałki, a zatem ciepło przekazywane jest bezpośrednio do naczynia. Cała energia jest wykorzystywana w stu procentach. Co więcej, płyta włącza się tylko podczas kontaktu z odpowiednim naczyniem, a palniki natychmiast reagują na zmiany temperatury. Pole grzewcze samo rozpoznaje wielkość naczynia i odpowiednio dostosowuje do niego moc grzania. Dlatego płyta zużywa tylko tyle energii, ile rzeczywiście potrzebuje, a rachunki za prąd są niższe.

Zabiegana pani domu

Liczne obowiązki i szybkie tempo życia sprawiają, że niejednokrotnie przygotowujemy posiłki w pośpiechu albo jemy na mieście. Dla perfekcyjnej pani domu to nie do pomyślenia! Gotowanie indukcyjne to zatem rozwiązanie dla zabieganych, bo niewyobrażalnie oszczędza czas. Płyta nagrzewa garnki indukcyjne i ich zawartość w mgnieniu oka. Gotowanie indukcyjne jest krótsze nawet o 30% od gotowania na płycie ceramicznej. Dodatkowym atutem jest funkcja Booster, która jeszcze bardziej przyspiesza przygotowanie posiłków. Dzięki niej gotowanie skraca się nawet do 50%.

Dzieciaki na tak!

Rodzice małych rozrabiaków nie muszą się martwić o swoje pociechy. Mechanizm gotowania indukcyjnego wyklucza możliwość poparzenia. Płyta nagrzewa się tylko wtedy, gdy postawimy na niej garnek czy patelnię z odpowiednim dnem. W przeciwnym razie nie zadziała. Jeśli przez nieuwagę dotkniemy płyty indukcyjnej z pewnością się nie poparzymy, bo powierzchnia urządzenia cały czas pozostaje chłodna.

Pedant w kuchni

Osoby, które ogromną wagę przykładają do estetycznego wyglądu kuchni także powinni zainteresować się kupnem płyty indukcyjnej. Dlaczego? Jej nowoczesny design świetnie sprawdza się we współczesnych wnętrzach utrzymanych w minimalistycznym stylu. Dobrze wygląda też w tradycyjnych kuchniach, ale nie to jest najważniejsze. Jeżeli już miłośnikowi kulinarnych szaleństw zdarzy się wypadek i nie przypilnuje gotującej się potrawy, a ta wyląduje zamiast na talerzu na płycie indukcyjnej, nie należy się tym przejmować. Płyta nagrzewa się tylko w obrębie pola grzewczego i to w kontakcie z odpowiednim naczyniem, reszta urządzenia pozostaje chłodna. Nie ma więc mowy o przypaleniu się wylanej potrawy, a zatem czyszczenie płyty jest dziecinnie proste. Wystarczy tylko przetrzeć.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena