Dom pod napięciem
Codziennie otaczamy się mnóstwem urządzeń, które wytwarzają pola elektryczne, magnetyczne i elektromagnetyczne. Sprzęt RTV, pralki, telefony komórkowe, komputery i urządzenia AGD. Zatem nie tylko gotowanie na kuchni indukcyjnej wiąże się z narażeniem na promieniowanie. Cały czas używamy udogodnień, które wykorzystują takie promieniowanie. Pole elektromagnetycznie nigdy nie jest obojętne dla organizmu człowieka. Najczęściej może pogarszać samopoczucie. Jednak aby reakcja na fale elektromagnetyczne urosła do rangi patologii i spowodowała mniej lub bardziej poważną chorobę konieczny jest nieszczęśliwy zbieg kilku okoliczności:
- duże natężenie pola elektromagnetycznego,
- długi czas oddziaływania na organizm,
- odległość człowieka od źródła pola.
Do tej pory do końca nie zbadano, jak długo musi trwać promieniowanie pola elektromagnetycznego, aby wywołało widoczne zmiany chorobowe u człowieka. Niewiele wiadomo także o odporności na jego oddziaływanie na ludzi starszych, chorych i dzieci. Dotychczas określono jedynie wpływ bardzo silnych, sztucznych pól na organizm ludzki. Ich skutki miały szeroki zakres od depresji po zatrzymanie pracy serca.
Gotowanie indukcyjne – szkodliwe czy nie?
W przypadku gotowania indukcyjnego promieniowanie prawie w całości zamienia się na prądy wirowe w dnie ferromagnetycznego garnka. W naczyniu nie pojawiają się żadne pola elektromagnetyczne, bo wychwytuje je materiał, z którego wykonany jest garnek indukcyjny. Co więcej, przy wykorzystywaniu sprzętu AGD o niskim poziomie i/lub krótkotrwałym promieniowaniem nie zaobserwowano szkodliwego wpływu na organizm ludzki.
Według najnowszych badań i opinii pole magnetyczne o częstotliwości przemysłowej może być szkodliwe dla zdrowia człowieka, jeśli ten jest narażony na jego działanie regularnie w ciągu 8 godzin na dobę przez kilka lat. W związku z tym, aby kuchenka indukcyjna była powodem pogorszenia naszego zdrowia musielibyśmy spędzać przy niej tyle samo czasu, co w pracy. Dobrze wiemy, że jest to fizycznie niemożliwe. Chyba, że przygotowujemy wystawny posiłek dla całego pułku wojska, a nawet to nie zdarza się codziennie. A zatem zakres częstotliwości pracy i moc urządzeń domowego użytku nie szkodzą człowiekowi. Zwłaszcza jeżeli, podczas gotowania indukcyjnego, urządzenie jest użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi. W przypadku płyty indukcyjnej pole elektromagnetyczne działa tylko w niewielkiej (2–3 cm) przestrzeni ponad powierzchnią pola grzejnego i zamyka się najczęściej w obrębie naczynia, w którym odbywa się gotowanie.