Olejki i masła do masażu:
MASAŻ MASŁEM SHEA
Jest to masaż masłem karite, zwanym również "shea", który intensywnie nawilża i rozluźnia mięśnie. Masło to jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, rosnącego na terenia Zachodniej Afryki na otwartych terenach sawanny. Większość surowca pochodzi z tzw. dzikich upraw.
Właściwości kosmetyczne:
Bogate w witaminy A i E, które sprawiają, że skóra jest gładka, nawilżona i natłuszczona. Bogate w witaminę F, która pomaga rozluźnić mięśnie. Substancje zawarte w maśle chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry, co poprawia jej elastyczność. Jest naturalnym filtrem słonecznym (jednak o niewysokim współczynniku powstrzymania promieniowania ultrafioletowego – UV).
MASAŻ JOJOBA
Masaż olejem jojoba, który głęboko nawilża i regeneruje. Jojoba jest ciekłym woskiem otrzymywanym z nasion krzewu o tej samej nazwie. Olej pochodzi z Argentyny, a otrzymuje się go 100% z nasion jojoby, z pierwszego tłoczenia na zimno.
Właściwości pielęgnacyjne i lecznicze:
Jojoba charakteryzuje się bardzo wysoką zgodnością biologiczną ze skórą. Dzięki wysokiemu powinowactwu do ludzkiej skóry, łatwo jest wchłaniany. Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy. Może być używany do pielęgnacji skóry wrażliwej. Jojoba pomaga w leczeniu zapaleń skóry, np. łuszczycy. Pomaga przy leczeniu trądziku i zawiera kwas mirystynowy, skuteczny na zapalenie stawów oraz reumatyzm.
MASŁO AVOCADO
Pozyskiwane jest z owoców awokado. Otrzymywane jest z oleju znajdującego się w owocach poprzez unikalny proces hydrogenizacji. Jest miękkie, łatwo rozpuszczające się, o lekko pomarańczowym odcieniu. Posiada wysokie zdolności wnikania w skórę, doskonale się rozprowadza. Nawilża oraz wygładza skórę.
MASAŻ KAWOWY
Masaż masłem kakaowym to połączenie aromaterapii i wygładzenia skóry. Masło kakaowe otrzymywane jest z orzechów drzewa kakaowego rosnącego w Ameryce Środkowej, Południowej oraz Afryce. Pochodzi z ekologicznej uprawy z Ghany, jest nierafinowane, świeże, posiada naturalny, charakterystyczny bardzo przyjemny zapach czekolady.
Właściwości:
• charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą, składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane,
• zawiera naturalne antyutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników, niszczących skórę,
• zawiera witaminy, potas, magnez, wapno i żelazo,
• nawilża i regeneruje skórę dzięki zawartości kwasu oleinowego, nadaje skórze połysk i gładkość.
MASŁO MANGO
Ekologicznie pozyskiwane jest z pestek owoców mango poprzez tłoczenie na zimno. Zawiera w dużej ilości kwasy stearynowy i oleinowy. W temperaturze pokojowej posiada konsystencję stałą, w zetknięciu ze skórą topi się. Łatwo się rozprowadza, daje wyjątkowe uczucie gładkości. Może być używane do pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej i spalonej słońcem. Ułatwia gojenie się niewielkich ran i podrażnień. Bardzo dobrze nawilża i wygładza skórę.
MASAŻ KOKOSOWY
Masaż olejem kokosowym ze świeżego miąższu to połączenie aromaterapii i głębokiej regeneracjii skóry. Olej kokosowy otrzymywany jest z miąższu owoców (orzechów) palmy kokosowej. Drzewo to powszechnie występuje w tropikalnych regionach świata. Pochodzi z ekologicznej uprawy ze Sri Lanki. Olej został tłoczony ze świeżo zebranych orzechów bez poprzedniego suszenia, bez użycia środków chemicznych i wysokiej temperatury. Zalecany jest do pielęgnacji skóry suchej i popękanej. Na skórze tworzy warstwę, ochronny film.
MASAŻ SŁODKIMI MIGDAŁAMI
Masaż olejem ze słodkich migdałów wygładza nawilża i regeneruje skórę. Olej migdałowy otrzymywany jest z nasion owoców drzewa migdałowego – odmiany słodkiej. Pochodzi z uprawy z Europy Zachodniej. Zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E.
Właściwości pielęgnacyjne i lecznicze
Olej jest bardzo dobrym emolnientem, tj. wygładza skórę. Ma bardzo wysokie zdolności nawilżania skóry. Stosowany jest w leczeniu egzemy, łuszczycy oraz do skóry suchej, swędzącej i podrażnionej. Jest lekki i łatwo wchłania się w skórę, dzięki temu jest idealny do masażu.