Wybór właściwej patelni to kluczowa sprawa dla pani domu. Niekiedy ciężko odnaleźć się w gąszczu produktów. Niektóre nazwy są dla zwykłych użytkowników tajemnicze. Stojąc przed wyborem: tradycyjna patelnia czy chiński wok, wielu zastanawia się, jaka jest różnica pomiędzy tymi produktami.

Data dodania: 2012-12-19

Wyświetleń: 1471

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Woki od tysięcy lat używane są w Chinach. Potrawy wyczarowane z ich pomocą są aromatyczne i zachwycają różnorodnością smaków. Tradycyjna chińska patelnia wyglądem przypomina wypukłą miskę. Ma niewielkie dno i pochyłe, wysokie ścianki. Z powodzeniem można używać takiej patelni na każdej kuchence. Do niektórych trzeba dokupić czasem specjalne nakładki. Niezwykła budowa woków umożliwia przygotowanie potraw szybko i prawie bez tłuszczu. Liczy się ruch i energia. Wysoka temperatura smażenia ogranicza czas potrzebny na przygotowanie potrawy. Dzięki temu dania zachowują wszystkie składniki odżywcze. Tradycyjne patelnie europejskie nie zapewnią uzyskania takiego efektu.

Nie trzeba odwiedzać drogich restauracji, by skosztować orientalnych potraw. Ten sam efekt można osiągnąć za pomocą patelni wok. Niepotrzebne do tego są specjalne umiejętności kulinarne. Chińskie patelnie wykorzystuje się zazwyczaj do szybkiego smażenia potraw. Wysoka temperatura podczas przygotowywania dań umożliwia ekspresowe przygotowanie wykwintnej kolacji. Woki można wykorzystywać również do innych celów. Doskonale sprawdzą się podczas smażenia na głębokim tłuszczu czy nawet w czasie gotowania na parze. Mięsa duszone w chińskich wokach są aromatyczne i zachęcają do posiłku.

Najlepsze woki nie są pokryte żadną powłoką. Teflon podczas intensywnego użytkowania ulega ścieraniu, poprzez co uwalniają się do potraw szkodliwe substancje. Oryginalne patelnie chińskie wykonane są ze stali węglowej. Taki wok gwarantuje uzyskanie niesamowitych efektów kulinarnych. Trzeba jednak wiedzieć, jak postępować z przedmiotem przed pierwszym użyciem. W przypadku patelni chińskiej ze stali węglowej konieczne jest opalenie przedmiotu. Dzięki temu wok sam wytwarza specjalną powłokę węglową, która uniemożliwia przywieranie potraw.

Oryginalne patelnie chińskie są dość ciężkie. Zazwyczaj wykonane są ze stali węglowej lub żeliwa. Oferowane w marketach podróbki nie zastąpią oryginalnego produktu. Główne znaczenie bowiem odgrywa w procesie przygotowania potraw orientalnych temperatura. Najwyższa jest na samym dnie, zaś najniższa na ściankach. Powłoka węglowa zapobiega przywieraniu potraw. Co ważniejsze, ulega ona utrwalaniu i odnawianiu podczas użytkowania. W przypadku produktów podrobionych z blachy czy teflonu, każde uszkodzenie powierzchni dyskwalifikuje patelnię do dalszego użytku. Warto więc zainwestować i zaopatrzyć się w prawdziwy wok chiński. 

Chcąc zaskoczyć gości niezwykłym posiłkiem, warto zakupić wok ręcznie kuty. Piękne kształty naczynia będą ozdobą przyjęcia, a potrawy przygotowywane na oczach najbliższych wywołają zachwyt. Patelnia chińska ręcznie obrabiana ma nad innymi wokami dużą przewagę. Na powierzchni przedmiotu, pod wpływem obróbki pojawiają się niewidoczne mikroszczeliny, które poprawiają trwałość patelni i powłoki węglowej. Potrawy przygotowane w ręcznie kutym woku zyskają niesamowity aromat, zwłaszcza jeśli będą odpowiednio energicznie smażone.

Potrawy przyrządzone za pomocą ręcznie kutego woka są niezwykle aromatyczne i zdrowe. Efekt ten uzyskuje się dzięki szybkiemu smażeniu beztłuszczowemu. Po każdym użyciu jednak należy odpowiednio zabezpieczyć produkt. Tradycyjne czyszczenie chińskiej patelni może jej tylko zaszkodzić. Detergenty źle wypływają na powłokę węglową woka. Podobnie działają druciaki. Wok chiński należy myć jedynie czystą wodą przy użyciu miękkich ściereczek lub gąbki. Po umyciu i wysuszeniu warto natrzeć patelnię odrobiną oleju i odstawić na miejsce. Tak zakonserwowany przedmiot będzie służył nam przez wiele lat.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena