Musimy pamiętać, że maluchy mają inne upodobania kulinarne w porównaniu do dorosłych. Najmłodsi największą uwagę zwracają na wygląd potrawy. Na szczęście Internet oferuje mnóstwo stron z przepisami na kolorowe dania, przypominające różne zwierzątka, postaci z bajek, przedmioty.
Niewątpliwie szybko znikną z talerza kanapki wyglądające jak uśmiechnięta buzia, wilk, zegar, krowa, myszka czy samochód. Używajmy jak najwięcej kolorowych warzyw, serów, wędlin. Dzieci cały czas się ruszają, dlatego warto przygotować małe przekąski, które nie będą zmuszały do przerywania zabawy. W tym celu możemy przygotować mini zapiekanki z serem i warzywami. Dobrym rozwiązaniem są również nuggetsy z sosem. Jeśli chcemy podać frytki, najlepiej zrobić je samodzielnie z różnych warzyw pokrojonych w paseczki, nie tylko z ziemniaków. Świetnie nadaje się do tego marchewka, która jest słodka, trochę cierpki seler i delikatna pietruszka. Składniki trzeba pokroić, na 3 minuty wrzucić do wrzątku, następnie odcedzić, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać solą i ulubionymi przyprawami, dodać 2 całe, obrane ząbki czosnku, wszystko skropić oliwą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 45 minut. Frytki będą urozmaicone, a my będziemy pewni tego, co nasze dzieci jedzą. Przygotujmy dzieciom kolorowe, zdrowe sałatki. Ulubionym daniem wszystkich dzieci są naleśniki, na przyjęciu dla maluchów powinny się pojawić z dodatkiem warzyw, sera, wędlin, z pysznym sosem własnej roboty. Tutaj również rodzic ma możliwość zrobienia kolorowych ozdób. Jeśli chcemy, by naleśniki były zdrowsze, mąkę pszenną możemy zastąpić razową.
Ważne są także kolorowe słodycze dla maluchów. Możemy upiec ciasteczka wyglądające jak żabki, samochody, misie, pingwiny itd. Deser jednak może być smaczny i zdrowy. Można przygotować lody bananowe. Bardzo dojrzałe banany należy owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej rano), po 15 minutach od wyjęcia z lodówki, należy je zmiksować blenderem i nałożyć do pucharków, przyozdobić owocami. Innym doskonałym pomysłem na zdrowe słodycze jest krem czekoladowo – ciecierzycowy. W blenderze należy zmiksować orzechy laskowe z namoczonymi wcześniej niesiarkowanymi daktylami, namoczoną, ugotowaną ciecierzycą, kakao, miodem i cynamonem. Krem świetnie smakuje z dodatkiem owoców. Możemy również upiec zdrowe ciasteczka owsiane. Doskonałym sposobem na deser jest galaretka z owocami, przyozdobiona bitą śmietaną i posypana gorzką czekoladą. Możemy również przygotować jabłka z cynamonem pieczone w cieście francuskim. Świetnym pomysłem jest również arbuzowy koszyczek. Najpierw należy wyciąć kształt koszyka. Następnie z miąższu zrobić kulki gałką do lodów, przekładać na talerz obok i wbijać na wykałaczki. Kiedy arbuz będzie już pusty, koreczki wkładamy do środka i podajemy gościom. Do picia najlepszy będzie koktajl owocowy, lemoniada, gorąca czekolada.
Pamiętajmy, że dania powinny być zdrowe i pięknie wyglądające – wówczas z pewnością znikną z talerzy!