Sekretem dobrego wędzenia i aromatyzowania potraw jest dobór odpowiedniego drzewa. Aromat dymu zależy od odmiany drzewa, z którego pochodzą zrębki.

Data dodania: 2012-12-05

Wyświetleń: 1776

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dąb, klon czy jabłoń to tylko niektóre gatunki drewna, z którego wióry mogą być wykorzystane do wędzenia w przypadku potraw przygotowywanych na grillu czy w urządzeniu do wędzenia. Najlepiej stosować wióry specjalnie przygotowane w tym celu, ponieważ gwarantują one bezpieczeństwo użytkowania. Większość gatunków drewna miękkiego nie nadaje się do wędzenia (sosna, świerk), ponieważ charakteryzują się wysoką zawartością soków, co może nadać potrawom niepożądany smak. Przygotować wióry drewniane należy zgodnie z instrukcjami producenta.

 

Korzystanie z dymu drzewnego zwiększa możliwości grilla. Dym wytwarzamy z wiór drzewa twardego jest doskonałym dodatkiem do nowoczesnego grillowania. Pomyśl o wiórach drzewnych jak o każdej innej przyprawie. Nie zapominaj jednak, jak ważne jest zrównoważenie istniejących smaków samego mięsa z marynatami i przyprawami. Tak samo jak przyprawy, różne wióra drzewne nadają bardzo różne smaki - od intensywnych korzennych nut Mesquite i Hickory, po słodkie i pachnące nuty Jabłka i Wiśni. Jeśli nigdy wcześniej nie korzystałeś podczas grillowania z wiór drzewnych - to zacznij od niewielkiej ilości zrębków (1/2 filiżanki, nie więcej), mocz je około pół godziny. Bardzo ważne jest, aby nie dopuścić do spalania się wiór, ponieważ dym z palących się zrębków jest bardzo gorzki i cierpki. Nadaje nieprzyjemny smak jedzeniu. Odpowiednie moczenie wiór i monitorowanie temperatury jest bardzo ważne szczególnie przy grillu gazowym. Kontrolowanie przepływu powietrza w grillu jest kluczem do kontroli temperatury i dymienia. Gdy już będziesz grillował powoli w dymie drzewnym, wypróbujesz różne smaki wiór, to zachęcamy do eksperymentowania z nimi. Twórz mieszanki smaków np. wiór jabłoni i hickory lub wiśni i olchy, a uzyskasz prawdziwie słodki dym.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena