Naukowcy obliczyli jakiś czas temu, że z powodu zaparć cierpi około dwadzieścia procent  dorosłych osób. Jest to ogromny odsetek osób, które przeważnie wstydzą się poprosić o pomoc w radzeniu sobie z tym nieprzyjemnym schorzeniem.

Data dodania: 2012-09-09

Wyświetleń: 1293

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Przeważnie, gdy pojawia się zaparcie – radzimy sobie z nim stosując znane nam środki przeczyszczające, a nawet lewatywy. Zaparcia można pokonać także i bardziej domowymi i naturalnymi sposobami. Jakie to sposoby? Przyjrzyjmy się temu nieco bliżej.

Przede wszystkim wymagają one od Ciebie wprowadzenia kilku korzystnych zmian do swojej diety i zachowania. Wszystko to pomoże Ci nie tylko poradzić sobie z obecnie trwającym problemem, ale także uniknąć zaparć w przyszłości (o ile będziesz stale stosował się do najważniejszych zasad).

W Polsce numerem jeden na zaparcia jest bez wątpienia kiszonka. Zarówno kiszona kapusta jak i ogórki kiszone. Są to skarby natury, których nie wszyscy jeszcze doceniamy. Pomocny będzie zwłaszcza sok pochodzący z tych kiszonek.

Kiszonki zawierają dużą ilość błonnika, który reguluje w sposób niemal magiczny całą pracę układu trawiennego. Poprawią one nam nie tylko trawienie, ale także dostarczą cennych witamin z grupy B.

Równie pomocne będą suszone owoce. Najlepsze efekty uzyskasz jedząc suszone śliwki i morele – przed zjedzeniem możesz je namoczyć w ciepłej wodzie, będą wtedy bardziej miękkie. Wodę po takich owocach możesz zostawić i wypić ją zaraz po wstaniu.  Równie ważne przecież jest picie odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej jeśli będzie to woda mineralna.

Pamiętaj, że Twój problem wymaga wprowadzenia kilku zmian w sposobie, w jaki jesz i żyjesz. Ustal sobie regularne pory posiłków. Nigdy nie jedz w pospiechu i stresie – to źle wpływa na trawienie. Równie ważny jest także ruch – codzienna dawka ćwiczeń nie tylko pobudza metabolizm, ale także ruch jelit!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena