Jednak dłuższe stosowanie ma swoje wady – monotonny tryb żywieniowy, zaburzenia krążenia i pracy serca. Oczywiście nie u wszystkich. Dlatego zalecane jest, aby nie przekraczać zalecancyh 7 dni.
Przepis
Pierwszy składnik to oczywiście kapusta (biała albo włoska), 6 dużych cebul, 2 papryki, 6 pomidorów, 2 marchewki, seler naciowy – pęczek oraz przyprawy – pieprz, curry, koperek, oregano, pietruszka, bazylia i czosnek (czosnek najlepiej świeży – wystarczy wycisnąć). Wszystko łączymy w garnku, zalewamy wodą – ok. 3l. Po zagotowaniu przyprawiamy. Pomidory można obrać ze skórki.
Jak wyglądają dni z dietą kapuścianą:
1. Dzień 1 Zupa kapuściana, owoce – np. jabłka, pomarańcze, arbuz (bez bananów).
2. Dzień 2 Zupa kapuściana, warzywa należące do grupy niskokalorycznej (brokuły, brukselka, szparagi, ogórki itp. Unikać warzyw strączkowych), jako dodatkowy posiłek – 2 ziemniaki w mundurkach, w tym dniu nie można jeść owoców.
3. Dzień 3 Zupa kapuściana, owoce i warzywa j/w.
4. Dzień 4 Zupa kapuściana, 4 banany.
5. Dzień 5 Zupa kapuściana, w tym dniu można wprowadzić mięso lub rybę ok. 30g, oczywiście przyrządzona bez tłuszczu np. z pokrojonymi pomidorami – w tym dniu można zjeść ich aż 6 sztuk.
6. Dzień 6 Zupa kapuściana, mięso, ryby i warzywa j/w.
7. Dzień 7 Zupa kapuściana, warzywa j/w dodać np. kaszę lub ryż (najlepiej brązowy), możemy wprowadzić soki owocowe i warzywne ale oczywiście bez cukru.
Każdego dnia trzeba pamiętać o piciu co najmniej 2 litrów wody.
Dalsze stosowanie tej diety wiąże się z ryzykiem, dlatego można przejść do niskokalorycznej diety, w której jest większe urozmaicenie. Nasz organizm jest już przyzwyczajony do mniejszych ilości. A jeżeli widać efekty, dlaczego ich nie utrzymać. Ja zaczynam od dziś.