Jedną z najstarszych i najważniejszych wielkanocnych tradycji jest dekorowanie jajek, niestety coraz częściej w koszyczkach można znaleźć jajka barwione sztucznymi barwnikami i dekorowane kalkomanią. Proponuję w tym roku postawić na barwniki eko i uzyskać je z surowców naturalnych, które w większości są powszechnie dostępne.
Oto niektóre kolory i potrzebne do ich uzyskania surowce:
Kolor żółty uzyskamy dzięki kurkumie, a także z kory młodej jabłoni, płatków nagietka, liści brzozy i olchy, z drewna morwy, z suszonych kwiatów jaskrów polnych, trzciny i rumianku, oraz igieł modrzewiowych.
Kolor pomarańczowy uzyskamy z marchwi i dyni oraz z połączenia barwnika żótego i czerwonego
Kolor czerwony nadadzą kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego bzu i suszone owoce jagody.
Kolor różowy nada naszym jajkom sok z buraczków.
Kolor niebieski otrzymamy z czerwonej kapusty oraza owoców tarniny.
Kolor fioletowy otrzymamy z płatków kwiatu ciemnej malwy.
Kolor zielony dostarczą pędy młodego żyta, listki barwnika, niektóre trawy oraz liście ziół, w tym głównie pokrzywa.
Kolor brązowy uzyskamy gotując jajka w wywarze z łupin cebuli (może być również cebula czerwona) lub kawy.
Ważną rolę podczas barwienia odgrywa czas barwienia oraz temperatura roztworu. Aby uzyskać elegancki połysk możemy posmarować kraszankę cieńką warstwą oliwy. Z tych barwników można uzyskać praktycznie każdy odcień i wszystkie kolory pochodne. Mieszanie barwników lub wielokrotne zanurzenie jajek w tym samym kolorze zapewni natomiast uzyskanie kolorów pośrednich o różnej intensywności.