Jajka będą głównym daniem Świąt Wielkanocnych — nie ma co do tego wątpliwości, ale czym jeszcze Polacy zajadają się w Wielkanoc?  

 

Data dodania: 2021-03-18

Wyświetleń: 111

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Jakie potrawy na Wielkanoc - co się je na Wielkanoc?

Jajka będą głównym daniem Świąt Wielkanocnych — nie ma co do tego wątpliwości, ale czym jeszcze Polacy zajadają się w Wielkanoc? Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu? 

Jakie są popularne potrawy wielkanocne?

Wielu powiedziałoby bez wątpienia, że ​​na świątecznym stole wielkanocnym powinny znaleźć się danie mięsne — zawijana, smażona szynka. Oczywiście są też tacy, którzy lubią ciekawie przygotowaną rybę. W przypadku przekąsek popularne jest mieszanie różnych tradycyjnych przystawek i oczywiście przygotowywanie jaj faszerowanych. Królowymi słodkiej części Wielkanocy są oczywiście drożdżowe baby, mazurek i ciasta z twarogiem.

Pomysły na wielkanocne dania

Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole? Poniżej znajdziesz propozycje dań, które pojawiają się w większości domów w Wielkanoc:

  • Wielkanocna galareta z jajkiem i kurczakiem
  • Jajka faszerowane,
  • Biała kiełbasa,
  • Szczupak wielkanocny,
  • Pieczeń ze śliwką,
  • Rolada wieprzowa z pieczarkami,
  • Pasztet z królika,
  • Baba wielkanocna,
  • Wielkanocne ciasto drożdżowe.

Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji gazetka Biedronka oferuje różnorodne przepisy i specjalne promocje wielkanocne! Nie zapomnij sprawdzić również gazetek innych supermarketów, bo wiele z nich również ma oryginalny przepisy na tradycyjne dania wielkanocne. 

Czy je się jagnięcinę na Wielkanoc?

Jagnięcina jest spożywana na Wielkanoc w wielu krajach Europy od dawna, jeszcze zanim weszły w życie tradycje chrześcijańskie. W Polsce podobnie jak u naszych sąsiadów czy w Ameryce dominuje wieprzowina, ale kraje takie jak Francja, Włochy czy Grecja nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez jagnięciny. 

Znaczenie jajek wielkanocnych

Znaczenie jajek wielkanocnych

Jajka są również ważną częścią tradycji wielkanocnej, ponieważ są związane z odrodzeniem i zmartwychwstaniem. I chociaż w Polsce powszechnie je się jajka na twardo, w innych Krajach możliwości ich wykorzystania jest znacznie więcej. Na przykład w Grecji jaja barwione na czerwono są umieszczane bezpośrednio w cieście.

Jak przygotować zdrowszy świąteczny stół wielkanocny?

Wielkanoc to piękne wiosenne święto. W naszym kraju trudno je sobie wyobrazić bez bogatego stołu biesiadnego. Należy jednak pamiętać, że uroczysty obiad czy kolacja to świetna okazja do przygotowania potraw nie tylko pysznych, ale i zdrowych.

Kilka ważnych wskazówek dotyczących zdrowego wielkanocnego gotowania

Wysokiej jakości świeże składniki to doskonały początek każdej kulinarnej podróży. Nie mniej ważny jest sposób ich przygotowania. Oto kilka wskazówek, jak sprawić, by świąteczne posiłki były zdrowsze:

  • Gotuj potrawy w małej ilości wody

Podczas gotowania warzyw wybieraj metody gotowania wymagające jak najmniejszej ilości wody. Woda z gotowania, zawiera rozpuszczalne w wodzie witaminy i minerały, można jej używać do przygotowywania sosów lub innych potraw.

  • Nie marnuj resztek rosołu

Możesz użyć pozostałości bulionu do ugotowania domowych bułek mięsnych lub do przygotowania wiosennej zupy lub sosu.

  • Nie rozgotowuj dań wielkanocnych

Gotuj tylko tak długo, jak jest to konieczne. Nie pozostawiaj gotowanych produktów w wodzie.

  • Przygotuj dania wielkanocne na parze

Warzywa gotowane na parze mają więcej błonnika i witamin niż gotowanie. Do podgrzewania potraw również można używać pary.

  • Wielkanoc jest idealnym świętem na przygotowanie duszonych mięs

Dodaj duszone potrawy do menu. Dusząc potrawy na średnim ogniu, produkty lepiej zachowują swoje dobroczynne składniki. Aromaty mieszają się ze sobą stopniowo, a danie jest nie tylko smaczne, ale także bardziej pożywne i zdrowsze.

  • Przygotuj wielkanocne sosy własne

Spróbuj dusić dania w ich sosach własnych. Ta metoda gotowania nie wymaga dużej ilości tłuszczu ani wody i jest idealna do gotowania ryb i warzyw.

  • Jak sprawić by wielkanocna pieczeń była soczysta?

W trakcie smażenia mięsa lub ryb staraj się go nie przekłuwać podczas obracania, ponieważ wycieknie cenny sok i mięso może wyschnąć – mięso utraci swoją soczystość. Gotując zdrowe posiłki, nie będziesz musiał czuć się winny, nawet jeśli przesadzisz z jedzeniem. Ciesz się w pełni świętami wielkanocnymi i świątecznym stołem ze wszystkimi jego smakołykami!

Licencja: Copyright - zastrzeżona