0
głosów
- +

Czosnek - zdrowa jarzyna

Autor:

Aktualizacja: 05.03.2012


Kategoria: Zdrowie / Ziołolecznictwo


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 2536 razy czytane
  • 6 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Nie zważajac na protesty krewnych powinno się jeść codziennie od jednego do dwóch ząbków czosnku, w sezonie zachorowań natomiast od trzech do czterech. Ludzie już dawno odkryli, że czosnek posiada właściwości przeciwbakteryjne, obniża ciśnienie, pobudza apetyt i leczy układ pokarmowy.


Swe właściwości lecznicze czosnek zawdzięcza przede wszystkim związkom siarki, wśród nich największą rolę odgrywa allicyna. To właśnie ona jest zabójcza dla wszelkich wirusów i bakterii żyjących w górnych odcinkach dróg oddechowych. Związek ten odpowiedzialny jest również za charakterystyczny i dla niektórych niezbyt przyjemny zapach czosnku. Podczas grypy każdy doceni działanie antywirusowe tego warzywa. Jeden głęboki wdech powietrza nad zmiażdżonym czosnkiem czyści zatkany nos lepiej niż krople z reklamy w telewizji. Przyłożenie czosnku do rany natomiast pozwoli nam zapomnieć o ryzyku zakażenie. Należy pamiętać, iż właściwości antyseptyczne wykazuje jedynie surowy czosnek, po obróbce termicznej traci on swą moc.

W czosnku cenne są nie tylko związki siarki. Zawiera on także witaminy B1, B2 i C oraz wiele innych ważnych substancji takich jak jod, potas, sód, wapń, żelazo i kwas krzemowy, węglowodany i niewielkie ilości białka oraz flawonoidów. Stwierdzono, iż regularne spożywanie czosnku sprzyja obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu. Wpływa to pozytywnie na serce, obniża ciśnienie krwi, zapobiega odkładaniu się tłuszczu w tętnicach i tym samym chroni przed poważnymi schorzeniami układu krwionośnego. Obecnie trwają badania nad zastosowaniem czosnku  w zabobieganiu chorobom nowotworowym.

 

No dobrze, czosnek ma multum właściwości zdrowotnych, jednak nie sprzyja zbytnio nawiązywaniu nowych znajomości;) Co zrobić, aby pozbyć się jego zapachu po zjedzeniu? Nie ma niestety w 100% skutecznego rozwiązania. Zapach z ust w pewnym stopniu zamaskuje żucie pietruszki lub wypicie szklanki ciepłego mleka. Problemem jednak jest to, iż w przypadku regularnego spożywania dużych ilości czosnku woń wydostaje się również przez pory skóry i nie ma na to rady. Dlatego zaleca się umiar (1 ząbek dziennie) i nie spożywanie go co najmniej na 2 dni przed zaplanowanym ważnym spotkaniem.

Robert Zarzycki

Lista Tagów: czosnek, zdrowie, grypa, cholesterol

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij