Kuchnia włoska na stałe zagościła w sercach Polaków. Aromatyczne alkohole, najlepsza pizza i oczywiście... makarony! Farfalle, tagliatelle, penne... Odmian makaronów rodem z Włoch jest naprawdę wiele. Jak nie zgubić się w tych wszystkich rodzajach? Dzięki krótkiemu przewodnikowi odkryjecie, czego spodziewać się na talerzu zamawiając farfalle, a menu włoskich lokali przestanie być listą tajemniczych nazw.
Cannelloni
Cannelloni to makaron w kształcie rurki długich na około 7 – 10 centymetrów. Niewypełnioną przestrzeń w środku makaronu zwykle wypełnia specjalnie stworzony farsz - mięsny lub wegetariański. Wypełniony makaron polewa się sosem beszamelowym lub posypuje parmezanem, a później zapieka.
Lasagne
Lasagne to prostokątne, duże płytki makaronu, zwykle stosowane do rozdzielania warstw w zapiekanych potrawach. Jest głównym elementem jednego z najpopularniejszych dań, które swoją nazwę zapożyczyło właśnie od tego makaronu. Układane warstwowo kawałki makaronu, oddzielone porcją farszu i zapieczone z sosem beszamelowym to jedna z popisowych pozycji kuchni włoskiej.
Penne
Niewielkie rurki skośnie przycięte na końcach to makaron nazwany przez Włochów piórkami, czyli penne. Często łączony z różnymi sosami, które dokładnie wypełniają środek penne, zapewniając mocniejszy smak potrawom. Penne stosowane jest także jako baza do zapiekanek i dodatek do lekkich sałatek.
Farfalle
Makaron w kształcie muszek to jedna z najpopularniejszych odmian w kuchni włoskiej. Farfalle swój niezwykły wygląd zyskują dzięki użyciu radełka, czyli przyrządu do wykrawania falistych kształtów w makaronie. Świetnie komponuje się z sosem pomidorowym lub bazyliowym pesto, jest też nierzadko używany w formie dodatku do sałatek.
Spaghetti
Jedna z najpopularniejszych odmian makaronu we Włoszech. Grube nitki spaghetti zwykle liczą powyżej 20 centymetrów długości, a podawane z sosami stanowią bazę wielu dań. Najczęściej serwowane z rzymskim sosem carbonara lub z popularnym bolognese.
Tagliatelle
Sos bolognese często serwuje się także z płaskimi nitkami makaronu o szerokości do 1 centymetra, czyli z tagliatelle. Szorstka powierzchnia makaronu sprawia, że dodatki łatwo do niego przylegają. Ze względu na różne rozmiary tagliatelle, dzieli się na kilka odmian np. cienkie bavette i bavettine czy tagliolini.