Egzamin zawodowy jest formą oceny stopnia przyswojenia wiadomości i zdolności z obszaru danego zawodu, wyznaczonych w standardzie wymogów, określonym przez Ministra Edukacji Narodowej i Sportu.

Data dodania: 2011-09-21

Wyświetleń: 1817

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Egzamin zawodowy jest formą oceny stopnia przyswojenia wiadomości i zdolności z obszaru danego zawodu, wyznaczonych w standardzie wymogów, określonym przez Ministra Edukacji Narodowej i Sportu. Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe  jest egzaminem zewnętrznym. Umożliwia on otrzymanie porównywalnej i rzeczowej diagnostyki stanu dokonań ucznia poprzez zastosowanie jednakowych wymagań oceniania i zasad przeprowadzania egzaminu.

Egzaminy zawodowe mogą zaliczać uczniowie różnych typów szkół zawodowych ponadgimnazjalnych i studium policealnych, które uczą w profilach ujętych w klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego. Sprawdziany zawodowe przeprowadzane są raz w ciągu roku szkolnego. Terminy testów ustala dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej nie później niż na 4 miesiące przed czasem ich organizowania.

Egzamin pisemny składa się z dwóch części. Podczas części I uczniowie będą pisać zadania obejmujące informacje i wiedzę właściwe dla kwalifikacji w danym zawodzie. W podetapie II – zadania testujące informacje i umiejętności związane z przedsiębiorstwami i własną firmą.

W egzaminie praktycznym, oceniany będzie projekt realizacji określonych prac oraz efekt wykonanych prac zgodnie z określonymi wymaganiami oceniania ustalonymi dla określonego projektu. Spełnienie ustalonych dla zadania kryteriów wykonania, pozwoli na uzyskanie wysokiej ilości punktów. Zdający zaliczy tą część egzaminu, jeśli uzyska co najmniej 75% punktów możliwych do zdobycia.

Etap praktyczny sprawdza zdolności rozwiązywania typowych kwestii zawodowych, adekwatnych dla zawodu. Czas trwania testu praktycznego nie powinien być krótszy niż 180 minut i dłuższy niż 240 minut.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena