Składniki:                                                         

Data dodania: 2007-06-02

Wyświetleń: 5944

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 ziemniaki

boczek na skwarki                                                                                                                                                                                                             

cebula                                                                                                                                                                                                                                              

wafle                                                                                                                                                                                                                         

jajko

bułka tarta                                                                                                                                                                               

przyprawy

olej




Na początek gotujemy ziemniaki. Standardowo w garnku i z solą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podobnie robimy z boczkiem. Wrzucamy boczek i cebulę na patelnie i smażymy. Z boczku powinno się wytopić trochę tłuszczu, dlatego żadnego nie musimy dodawać. Jak się to zrumieni to wrzucamy do ugniecionych ziemniaków i mieszamy razem z przyprawami (zależą od gustu).



Teraz bierzemy wafle. Takie duże. Między dwa wrzucamy farsz z ziemniaków. Oczywiście wcześniej wafle podzieliliśmy na mniejsze kawałki. Ja jadłem je elipsowate, ale kwadratowe na pewno smakują równie dobrze.



Na jednym talerzu rozbełtujemy jajko. Na drugi wysypujemy bułkę tartą. Maczamy wcześniej zrobione "kotlety" w jajku, a późnej w bułce. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.



Zbrudzone naczynia i nie tylko:



patelnia

2 talerze + widelec

łopatka do smażenia

garnek

Licencja: Creative Commons
0 Ocena