System Zapewnienia Bezpieczeństwa Żywności HACCP – konieczność wdrożenia dla wszystkich przedsiębiorstw mających styczność z żywnością. Zasady odpowiedniej produkcji, magazynowania i transportu.

Data dodania: 2011-07-05

Wyświetleń: 1560

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Hazard Analysis Critical Control Point, czyli Analiza Zagrożeń Krytyczny Punkt Kontroli to system, który został stworzony z myślą o kosmicznych lotach załogowych i bezpieczeństwie mikrobiologicznym żywności dla astronautów. Po opracowaniu Systemu przez organizację współpracującą z NASA stwierdzono, iż system Zapewnienia Bezpieczeństwa Żywności jest odpowiedni dla wszystkich firm zajmujących się produkcją, transportem i magazynowaniem żywności, a nawet dla producentów opakowań na produkty żywnościowe. Odkąd Polska wstąpiła do Unii Europejskiej wdrożenie Systemu HACCP jest już konieczne. Każde przedsiębiorstwo mające choć w najmniejszym stopniu kontakt z żywnością jest zobowiązane do posiadania Systemu Zapewnienia Bezpieczeństwa Żywności. System ten jest oparty na kilku podstawowych zasadach, które są identyczne dla wszystkich krajów. Po pierwsze należy rozpoznać możliwe zagrożenia i kontrolować je. Następnym ważnym elementem Systemu jest określenie Krytycznych Punktów Kontroli i zachowanie szczególnych środków ostrożności. Poza ustaleniem tych elementów należy stale je nadzorować i ustalać takie granice, aby wyznaczone punkty nie zostały przekroczone. Jednak w wypadku przeoczenia którejkolwiek z granic ważnych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności przedsiębiorstwo powinno mieć opracowane tzw. działania naprawcze.

System Zapewnienia Bezpieczeństwa Żywności posiada w swojej strukturze GMP oraz GHP, czyli Dobrą Praktykę Produkcyjną i Dobrą Praktykę Higieniczną. Dobra Praktyka Produkcyjna to działania, które powinny być podjęte, aby produkowana lub magazynowana żywność, bądź jej opakowania miały zapewnioną właściwą jakość i przeznaczenie. Natomiast Dobra Praktyka Higieniczna to działania higieniczne, które powinny być podjęte , aby zapewnić bezpieczeństwo i dobry poziom zdrowotny żywności, która trafia do sklepów lub jest produkowana w restauracjach.

Konieczność wdrożenia Systemu HACCP zapewne wzbudza we właścicielach organizacji związanych z łańcuchem żywnościowym mieszane uczucia. Jest to jednak słuszna ustawa ze względu na błyskawicznie rozwijający się rynek żywnościowy i niewiedzę konsumentów na temat produktów, które spożywają. System Zapewnienia Bezpieczeństwa Żywności może dać konsumentom gwarancję, że to co jedzą jest zdrowe i bezpieczne.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena