Coraz częściej kupując wędliny zastanawiamy się, czy aby to, co kupimy, będzie zjadliwe, a przede wszystkim, czy będzie zdrowe. Prawdą jest, że na rynku możemy kupić wiele apetycznie i zdrowo wyglądająch wędlin, ale czy wiemy również jak mogą być szkodliwe dla naszego organizmu?

Data dodania: 2011-04-11

Wyświetleń: 2113

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

  Obecnie na rynku możemy zaobserować rosnącą popularność wędlin tradycyjnych. Teraz już prawie co drugi zakład przetwórstwa mięsnego posiada w swojej ofercie szeroką gamę tradycyjnych wyrobów, które wypychają z rynku inne produkty. Jest to spowo dowane o czywiście faktem, iż konsumeci zaczynają zauważać różnice w oferowanych przez producentów wędlinach, które to niekie dy - a właściwie coraz częściej- mają charakter chemiczny.

Prawdziwe tradycyjne wyroby to produkty bez dodatków mięsozastępczych m.in.: bez glutaminianu sodu, który znany jest jako wzmacniacz smaku i zapachu. To substancja, która spożywana w nadmiarze przyczynia się m.in. do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, zawrotów głowy, palpitacji serca, jak i również uczucia niepokoju.

Warto zauważyć, iż wędliny tradycyjne produkowane są z wykorzystaniem metod stosowanych od wielu lat. Ich niepowtarzalny wygląd, smak i aromat to zasługa szczególnego pietyzmu w wyborze surowca, przypraw i innych składników. Wędliny tradycyjne wytwarzane są w oparciu o tradycyjną i oryginalną recepturę, a co najważniejsze produkty te nie zawierają glutominianu sodu, a więc są zdrowsze dla naszego organizmu.

Podsumowując, warto wspomnieć, jaka jest odpowiedź na pytanie postawione na samym początku artykułu?Zdaniem coraz większej ilości osób, zdajemy sobie sprawę z tego, jak niezdrowa może być dla nas chemia i coraz częściej sięgamy po wyroby bez ulepszaczy i konserwantów.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena