Piece inaczej zwane Kotłami centralnego ogrzewania mają alternatywne zastosowanie w gospodarstwie domowym.   Kocioł z podajnikiem na ekogroszek, pellet, miał węglowy lub mieszanki miału z groszkiem, w zależności od konstrukcji palnika. Na co należy szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie.

Data dodania: 2011-04-03

Wyświetleń: 1768

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kotły centralnego ogrzewania, powinny posiadać płaszcz wodny odpowiedniej pojemności, oraz najlepiej trzy lub cztery komory inaczej zwane półki. Ogrzewane przechodzącymi spalinami, odbiorą tyle temperatury, że wychodzące spaliny do komina maja niską temperaturę. Czym mniejsza temperatura spalin wychodzących do komina tym lepiej. Jest to tak zwana sprawność kotła.

W piecu mają zastosowanie dwa rodzaje rusztu. Ruszt wodny, nazwany jest tak od konstrukcji kształtowników , w których przepływa woda. Rozwiązanie takie jest energooszczędne, gdyż ciepło z paleniska jest natychmiast przekazywane do instalacji i szybciej rozgrzewa kaloryfery.

Drugim jest ruszt żliwny. Odlewane sztabki żeliwne poukładane obok siebie w odległości około 2 cm. tworzą palenisko. Od wieków mają zastosowanie w różnego rodzaju piecach kaflowych i westwalkach.

Opałem dla takiego pieca może być gruby węgiel, drewno i pochodne. Ale chodzi o to, że trzeba palić i pilnować, by temperatura nie była zbyt wysoka lub za niska. Bo zbyt wysoka temperatura potrafi zagotować wodę w obiegu centralnego ogrzewania, a tym samym nieźle narozrabiać, a gdy mało napalimy, to bedzie zimno w mieszkaniu.

Rozwiązaniem na utrzymanie stałej temeratury w piecu jest zastosowanie podajnika slimakowego. Ważnym jest zwrócenie uwagi na to, z jakiego materiału jest ślimak wykonany.

Są dostepne ślimaki stalowe i żeliwne. Ze wzledu na wystepującą nieraz wysoką temperaturę, żeliwo jest wytrzymalsze na korozję, odkształcenia i nadpalenia.

Mamy do wyboru dwa rodzaje palnika. Retortowy okrągły, żeliwny na eko-groszek i Uniwersalny, na którym spalimy eko-groszek , pellet i mieszankę groszku z miałem węglowym.

Do kompletu piec + podajnik  należy zastosować sterownik z termostatem pokojowym oraz napełnić zbiornik paliwem i cieszyć się ciepłem. Wybór należy do Was.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena