Badania wykazały że dieta stosowana przez ludzi żyjących w basenie morza śródziemnego, powoduję dłuższą średnią długości życia i zdecydowana mniejszość wystepowania chorób układu sercowo-naczyniowego.Poza tym sprzyja w odchudzaniu.Oto dieta na cały tydzień


Data dodania: 2011-01-08

Wyświetleń: 2921

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dieta Śródziemnomorska- jadłospis na cały tydzień

PONIEDZIAŁEK
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100 g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy
II śniadanie
Kubeczek jogurtu naturalnego, jedna brzoskwinia
Obiad
Szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki pokropionego odrobiną oleju, 30g brązowego ryżu, 200g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku
Podwieczorek
Gruszka
Kolacja
Kromka grahamka z 2 plastrami szynki, 200g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem
WTOREK
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną, 50g wędzonego dorsza, 50g sałatki z małego pomidora i ogórka
II śniadanie
Opakowanie serka homogenizowanego
Obiad
Talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiny oliwy z oliwek, 100g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100g sałaty doprawionej  oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Podwieczorek
Szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych
Kolacja
150g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki
ŚRODA
I śniadanie
Kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną, 2 plasterki żółtego sera, 2 liście sałaty z pomidorem
II śniadanie
Kubeczek kefiru
Obiad
250g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200g ryby po grecku z odrobiną oliwy
Podwieczorek
Szklanka owoców sezonowych
Kolacja
2 kromki chleba żytniego razowego, parówka drobiowa, 100g brokułów z wody
CZWARTEK
I śniadanie
Filiżanka płatków kukurydzianych ze 175g jogurtu naturalnego, brzoskwinia
II śniadanie
Kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórek
Obiad
Chłodnik z 200g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jaja, 2 mandarynki
Podwieczorek
Szklanka soku pomarańczowego
Kolacja
250g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki
PIĄTEK
I śniadanie
Kromka razowego chleba żytniego, cienko posmarowanego margaryną i pastą rybną( 30g wędzonej makreli i 80g chudego twarogu), 100g surówki z pora i jabłka
II śniadanie
Mały banan, szklanka odtłuszczonego mleka
Obiad
250g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli i pomidora, 30 g brązowego ryżu, szklanka soku owocowego
Podwieczorek
Gruszka
 Kolacja
Pół grahamki cienko posmarowanej oraz 30 g pasztetu drobiowego, 100g fasolki szparagowej z wody
SOBOTA
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego razowego cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki szynki z indyka, 100g sałatki z ogórka i szczypiorku
II śniadanie
Banan, 175g jogurtu naturalnego
Badania wykazały że dieta stosowana przez ludzi żyjących w basenie morza śródziemnego powoduję dłuższą średnią długości życia i zdecydowana mniejszość wystepowania chorób układu sercowo-naczyniowego oto gotowe zestawy tej diety.
Obiad
Zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200g
czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem
Podwieczorek
Plaster arbuza
Kolacja
200g sałatki greckiej, 2 kromki żytniego chleba razowego
NIEDZIELA
I śniadanie
2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60g chudego twarożku ze szczypiorkiem, pomarańcza
II śniadanie
Pół grahamki z 20g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewek
Obiad
Talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi z kurczaka, 200g polędwicy wołowej z rusztu, 30g kaszy gryczanej, 100g fasolki szparagowej z wody
Podwieczorek
150g jogurtu owocowego
Kolacja
250g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą, sokiem z cytryny i musztardą

Licencja: Creative Commons
0 Ocena