O smaku dania decydują nie tylko sprawdzone przepisy czy umiejętności kucharskie. Bardzo duże znaczenie odgrywa dobór składników, przypraw oraz tajników, których wytrawni kucharze nie chcą zdradzać zwykłym śmiertelnikom.

Data dodania: 2011-01-01

Wyświetleń: 2391

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Niejedna gotująca osoba marzy o umiejętności pokrojenia warzyw takich jak kapusta, natka pietruszki czy sałata i szpinak w drobne piórka. Nic prostrzego - należy ułożyć liscie jeden na drugim, następnie zwinąć je w rolade i kroić ostrym nożem paseczki dowolnej wielkości.

Często sen z oczu spędza nam utrzymanie w swieżości delikatnych wrzyw takich jak sałata, pomidory czy fasolka szparagowa. Ale i na to jest sposób. Główkę sałaty przed włozeniem do lodówki należy zawinąć w suchą ściereczkę lib umieścić w plastikowej torebce. Jeśli jednak mimo naszych wysiłków sałata nieco przywiędnie należy ją namoczyć w letniej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub szczypty cukru. Kąpiel powinna się odbywać przez ok. 20 minut. Zwiędnięta fasolka szparagowa oraz pomarszczone pomidory też lubią wodę, tyle że zimną i bez żadnych dodatków :).

Niebagatelną sprawą w kuchni jest świeżość używanych produktów. W niektórych przypadkach można ją ocenić po wyglądzie,  innym po zapachu składnika. Ale jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Przed rozbiciem zanurzamy jajko w wodzie - świeże opadnie na dno, mniej świeże nieco się uniesie, a zepsute wypłynie na powierzchnię. Czasem może się zdarzyć, że jajko zamarznie. Najlepiej zanurzyć je na ok. 4 godz. w zimnej wodzie - ciepła woda spowodowałaby ścięcie się białka, a chyba nie o to nam chodzi. Chyba, że gotujemy jajko na twardo ;)

Może się zdarzyć, że przez roztargnienie przesolimy potrawę. Nie rozpaczajmy. Do gotującej się zupy lub sosu należy wrzucić 2 surowe ziemniaki i zagotować je do miękkości. Nadmiar soli można zlikwidować także z pieczeni. Wymaga to od nas więcej zachodu, ale czegóż nie robi się dla zaspokojenia podniebienia gości. Przesoloną pieczeń należy nakryć wilgotną ściereczką i powtórzyć tą czynność, aż do chwili uzyskania właściwego (tu: nieprzesolonego) smaku pieczeni.

Skoro już mowa o pieczeni. Aby uzyskać chrupiącą skórkę na pieczeni wieprzowej, najpierw nacinamy mięso w zdłuż i w poprzek. Będzie chrupiące jeśli wystarczająco długo będzie przebywało w piekarniku. Musimy jednak uważać, żeby nie wyschło, a to możemy uzyskać przez częste polewanie sosem powstającym w trakcie pieczenia. Na ok. 15 - 20 min. przed wyjęciem z piekarnika polewamy pieczeń piwem.

I tak na zakończenie tej części. Wyobraźcie sobie, że macie w lodówce niewiele jedzenia, ot tak na własny użytek. A tu nagle dzwonek do drzwi i...niespodziewani goście. Nie wpadajmy w panikę. Do dań mięsnych możemy dodać dużą ilość jarzyn lub ryż. Powstanie danie jednogarnkowe lub smaczna zapiekanka.

Ciąg dalszy nastąpi....

Licencja: Creative Commons
0 Ocena