Działanie błonnika jest niezmiernie ważne dla prawidłowego poziomu cholesterolu.Skutecznie go obniża przez co jest znakomity i pomocny w leczeniu miażdżycy i cukrzycy.Takie właściwości nie są znane wszystkim.

Data dodania: 2010-11-02

Wyświetleń: 1880

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Błonnik dotąd kojarzył się raczej z czymś innym. Jak jednak się okazuje może być wspaniałym źródłem różnych związków odpowiedzialnych za wiele procesów zachodzących w organizmie. Najbardziej charakterystyczne w tym przypadku są pektyny, które odpowiedzialne są za rozkład kwasów tłuszczowych, a to one w dużej mierze powodują to, że obniża się ilość cholesterolu w wątrobie. Błonnik wpływa także na kwasy żółciowe, które dzięki temu zostają znacznie łatwiej usunięte z jelit. Ma to bezpośredni wpływ na wysoki cholesterol, bowiem po ich usunięciu, wątroba znacznie ogranicza produkcję czynników odpowiedzialnych za powstawanie cholesterolu.

Jak twierdzą specjaliści, osoby chorujące na cukrzyce powinny spożywać produkty bogate w błonnik, gdyż pomaga on utrzymać insulinę. Działa w ten sposób, iż hamując prędkość przyswajania składników, znacznie zmniejsza się wydzielanie insuliny. Ma to także wpływ na wagę osoby przyjmującej, co zapewne wynika ze zwiększonego stopnia wrażliwości na insulinę. Dlatego osoby mające podwyższony cholesterol swoją dietę powinny wzbogacić właśnie o preparaty z błonnikiem. Pamiętać jednak należy, iż jego przyjmowanie zwłaszcza w formie suplementów, zawsze trzeba konsultować z lekarzem. Szczególnie, gdy cukrzyca jest dość mocno zaawansowana. Zazwyczaj jednak wobec chorych ściśle wymagana jest dieta bogata w ten składnik, gdyż w cukrzycy jest on niezwykle istotną częścią dziennego pożywienia. Wspomnieć przy tym należy, iż za ten proces odpowiedzialny jest tzw. błonnik rozpuszczalny. Z kolei ten nierozpuszczalny ma wpływ na powstawanie miażdżycy.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena