Zadanie jest proste – usuwać z powietrza nieprzyjemne zapachy i nadmiar wilgoci, które powstają w czasie gotowania. Sposoby? Dwa. Okapy mogą działać na zasadzie wyciągu, który zasysa powietrze i wypuszcza je na zewnątrz lub pochłaniacza, który akumuluje je w specjalnych filtrach.
Wyciąg czy filtry?
Kto zdecyduje się na pierwszy rodzaj powinien pamiętać o tym, że taki okap powinien być podłączony do osobnego przewodu kominowego. Innymi słowy, najlepiej jest myśleć o takim rozwiązaniu jeszcze na etapie budowy. Kto o tym zapomniał lub nie chce przerabiać przewodów wentylacyjnych może wybrać drugą opcję – pochłaniacz. Takie okapy pracują na zasadzie obiegu zamkniętego. Używane są w nich specjalne filtry, które pochłaniają nieprzyjemne zapachy. Wada – trzeba je co jakiś czas wymieniać.
Okapy z filtrem sprawdzają się w tych budynkach, w których spaliny odprowadzane są do wentylacji. Dlaczego? Ponieważ jej nieszczelność mogłaby – po zamontowaniu okapu – spowodować wtłaczanie spalin, np. z kotła ogrzewania, do wnętrza kuchni. Czym grozi zasysanie spalin do mieszkania nie trzeba tłumaczyć.
Okapy dobrane od kuchni
W jaki sposób dobrać okapy do kuchni? Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na ich wydajność. Ta z kolei zależy od wielkości pomieszczenia, w którym okap jest zamontowany. Jak ją obliczyć? Wystarczy pomnożyć kubaturę pomieszczenia przez sześć. Dlaczego przez sześć? Ponieważ właśnie sześciokrotna wymiana powietrza w kuchni jest minimum, które musi być zachowane. Jeśli więc kuchnia będzie miała kubaturę 15 metrów sześciennych wydajność okapu powinna sięgnąć 90 metrów sześciennych na godzinę. Jeśli jednak kuchnia otwarta jest na inne pomieszczenie, potrzebne będzie urządzenie o wyższej wydajności. Okapy montowane w takim układzie muszą bowiem uwzględniać także kubaturę dodatkowego pomieszczenia.
Na co jeszcze zwrócić uwagę? Na przykład na kulturę pracy. Tanie okapy mogą kusić wysoką wydajnością, jednak ich praca może być bardzo głośna. Takie rozwiązanie będzie w oczywisty sposób wpływać negatywnie na komfort mieszkania. Za bardzo mało uciążliwy można uznać pracujący z głośnością poniżej 48 dB.
Pod zabudowę czy widoczne?
Kiedy już wiemy, jakie parametry techniczne powinien mieć nasz przyszły okap, powinniśmy zabrać się za wybór odpowiedniego kształtu. Okapy dzielą się na dwa rodzaje – do zabudowy i kominowe. W pierwszym przypadku urządzenie można wkomponować choćby w szafki wiszące nad kuchnią w taki sposób, że okap jest niemal niewidoczny. W drugim trzeba pogodzić się z tym, że wszyscy go widzą.
W przypadku okapów wiszących wiele zależy od kształtu. Okapy mogą być bowiem narożne, skośne czy wiszące nad wyspą kuchenną. Wybór zależy od wyglądu kuchni oraz tego, jakie meble w niej stoją. Najnowszym przebojem są okapy szczelinowe, które zamiast kratek z filtrem mają specjalne szczeliny. Zdaniem specjalistów takie rozwiązanie znacznie poprawia ich wygląd.