Argan nazywany "złotem Maroka". Wytwarzany jedynie w południowym Maroku. Znany na całym świecie ze swoich właściwości. Polecany szczególnie w kosmetyce przeciwzmarszczkowej.

Data dodania: 2010-09-21

Wyświetleń: 2238

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Właściwości i działanie produktu: Drzewo arganowe (Argania Spinosa) - to krzewiaste, cierniste, wiecznie zielone drzewo, charakterystyczne wyłącznie dla półpustynnych rejonów Maroko. Drzewo arganowe żyje do 450 lat. Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat. Owoc arganowy przypomina z wyglądu oliwki. W środku owocu znajduje się twardy orzech, z którego wytłacza się cenny olej arganowy. Aby otrzymać 1 litr oleju arganowego potrzeba zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew.

Olej arganowy doskonale nawilża skórę, napina ją i odżywia. Jest bogaty w kwasy oleinowe Omega-9 oraz linolowe Omega-6.
Jest idealnym składnikiem w kosmetyce. Najczęściej stosowany jako skład kosmetyków przeciwzmarszczkowych.

Olej arganowy świetnie nadaje się:

-w walce ze zmarszczkami oraz procesem starzenia: dzięki wysokiej zawartości witaminy E pomaga zredukować zmarszczki poprzez odbudowanie warstwy hydro-lipidowej skóry. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.

Doskonały na:
- trądzik, skórę tłustą i mieszaną,
- łuszczycę
- egzemę
- poparzenia słoneczne
- rozstępy, blizny, ospę wietrzną
- suche i zniszczone włosy
- wysuszoną skórę głowy
- kruche, łamliwe paznokcie
- bolące lub spięte mięśnie
- na dolegliwości i bóle

Polecamy kosmetyki, które zawierają czysty olejek arganowy. To dermokosmetyki; nie zawierające parabenów i innych składników szkodliwych dla cery.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena