Porównując świeże z "szybkim" - poznaj negatywne strony!
Żyjemy w społeczeństwie konsumenckim. Czas, który możemy zaoszczędzić unikając codziennych prac domowych może być wykorzystany na wzbogacenie naszego życia, jak np. rozrywka z rodziną, hobby lub dodatkowe dochody!
Gotowanie jest bardzo czasochłonne. To, co kiedyś było codziennością, wymagającą samodzielnie przygotowanych produktów i przekazywanych umiejętności, zostało sprytnie przekształcone przez kampanie reklamowe. Wydaje się, że gotowanie stało się czynnością weekendową, propagowaną przez naszych kucharzy i ukierunkowaną na przyjęcia oraz nowinki w kucharstwie!
Spójrz w koszyki osób stojących w kolejce do kasy w supermarkecie, a zobaczysz kolorową kolekcję gotowych posiłków do piekarnika czy mikrofali, mrożone warzywa lub warzywa w puszkach oraz zapakowane w pudełeczka słodkości z chłodni.
PERSWAZYJNE TECHNIKI REKLAMOWE
Producenci wydają miliony na reklamy telewizyjne i prasowe, aby wpłynąć na nasze myślenie i sprawić, że wierzymy, iż nie możemy żyć bez margaryny, która daje się rozsmarować zaraz po wyjęciu z lodówki, czy frytek przygotowanych w mikrofali! Reklamy nęcą i kuszą nas oszczędnością czasu. Frytki gotowe w 3 minuty zajmują miejsce frytek smażonych w głębokim oleju i frytek z piekarnika, i tak dalej, i tak dalej.
Dla osób bardzo zajętych, fast - food jest błogosławieństwem. Nie wymaga bowiem wielu przygotowań, zwykle jest smaczny i dobrze wygląda na talerzu, a i apetyt jest zaspokojony. Jednakże co z wartościami odżywczymi takiego pożywienia? Jeżeli producenci przetwarzają naturalne, pełne pożywienie i zamieniają je na posiłek opakowany w plastik, to co tak naprawdę otrzymujesz?
POPATRZ NA LISTĘ SKŁADNIKÓW (I CHEMIKALIÓW), KTÓRE ZNAJDUJĄ SIĘ NA ETYKIETACH!
Chemikalia dodawane są w celu poprawy wyglądu, smaku, koloru, aromatu, trwałości, stabilności - wszystko to, czego nie znajdziesz w świeżym jedzeniu! A więc dostajesz więcej niż to, co kupiłeś, jeżeli jesz przetworzone jedzenie...
PODWÓJNE KŁOPOTY - PRZETWARZANIE SPRAWIA, ŻE JEDZENIE POZBAWIONE JEST CENNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH I BŁONNIKA.
Składniki odżywcze nie są zamknięte w jedzeniu, w miarę upływu czasu następuje ich utrata, a więc długi okres składowania, czy transportu oznacza, że to co mamy w sklepach ma mniej do zaoferowania niż to, co możemy kupić od lokalnego producenta czy otrzymać z własnego ogródka.
Im bliżej do daty końca przydatności do spożycia, tym mniej składników odżywczych jest w danym posiłku. Właściciele sklepów układają najstarsze produkty na przedzie półki lub przygotowują oferty specjalne, by szybko je sprzedać - takie "okazje" są często pozbawione wartości odżywczej!
Jedzenie w puszkach lub butelkach, ze względu na procesy przetwarzania pozbawione jest witaminy C, tiaminy i kwasu foliowego. Ponadto jak wspomniałam wyżej proces utraty składników trwa również podczas składowania, a więc sprawdzaj dokładnie datę ważności.
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, co tak naprawdę kupują. Jeżeli świeże jedzenie jest "niedobre", jest to dość oczywiste - pojawia się pleśń czy brzydki zapach - są to oznaki mówiące, że termin ich przydatności do spożycia minął. Jednakże przetwarzane jedzenie obrabiane jest chemicznie tak, by wyglądało świeżo przez długi czas. Jeżeli zastanowisz się nad tym, co zostało dodane, a co zabrane, stwierdzisz, że często oferuje się nam "pół- pokarmy".
Ci, którzy jedzą przetwarzane jedzenie, ubogie w składniki odżywcze powinni uzupełniać swoją codzienną dietę w łatwo przyswajalne suplementy!
http://zdrowe-suplementy.blogspot.com/
www.1-szy.net/ambasadazdrowia
Brutalne, ale prawdziwe. Rozwój osobisty bez somatyki to jak aplikacja bez systemu operacyjnego – nie zadziała. Możesz medytować, możesz afirmować, możesz planować swoje cele, ale jeśli twoje ciało jest napięte, wycofane, zablokowane – umysł będzie się tylko odbijał od ścian. Somatyka mówi jasno: umysł i ciało nie są dwiema jednostkami. Są jedną siecią. I jeśli nie słuchasz tej sieci, nie ma rozwoju. Jest iluzja rozwoju.