Postęp cywilizacji przyniósł wiele dobrego,  ale niestety  wywołał także kilka złych konsekwencji. Już minęły czasy kiedy można byłoby beztrosko wychylić szklankę wody napełnioną w naszej kuchni.

Data dodania: 2010-07-28

Wyświetleń: 1939

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Takie działania nie są pochwalane przez lekarzy. Aby naprawić tę sytuacje stworzono filtry wody.
To właśnie filtry wody zajmują się oczyszczaniem wody i poprawiają jej walory smakowe.


Odwrócona osmoza zajmuję się dokładnie tym samym

Redukcja szkodliwych soli to główne działanie którym zajmuje się odwrócona osmoza.
Ale to nie koniec kompetencji tego procesu. Dzięki cienkiej membranie którą wykorzystuje odwrócona osmoza, wszelkie bakterie i niechciane związki zostają po stronie wody surowej. W wyniku tego procesu woda którą uzyskujemy jej zdrowa, czysta i smaczna.

Obecnie dezynfekcja wody musi być stosowana

Trzeba o tym pamiętać zwłaszcza gdy mieszkamy w dużym mieście. Do wody bowiem przedostają się niebezpieczne związki chemiczne, które w niekoniecznie dużym stężeniu mogą narobić spustoszenia w naszym organizmie. Dezynfekcja wody musi zostać rozciągnięta nie tylko na wodę pitną, ale także na tą wykorzystywaną w przemyśle.
Dezynfekcja wody opiera się na chlorowaniu, ozonowaniu, promieniowaniu ultrafioletowym, dozowaniu srebra.
Sposoby są różne, dobierane pod względem potrzeb i parametrów. Takie metody wykorzystuje także każda galwanizernia. Do skutecznego funkcjonowania galwanizernia musi odpowiednio oczyszczać wodę. Chromowanie czy niklowanie wymaga precyzji i jak najlepszych składników, dlatego galwanizernie muszą nabywać wysokiej jakości sprzęty do oczyszczania wody. Stosuje się do tego rodzaju działań węgiel aktywny, a najczęściej węgiel kokosowy.
Główną zaletą jaka cechuje węgiel kokosowy jest fakt że ma on dużą powierzchnię w przeliczeniu na jednostkę masy, w wyniku czego jest bardzo wydajny. Jego kolejną wielka zaletą jest to, że jest on jednym z najlepszych absorbentów związków chemicznych.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena