Stolicą Chorwacji jest Zagrzeb. Inne duże miasta Chorwacji to: Pula, Zadar, Dubrownik, Karlovac, Rijeka, Split, Osijek, Varazdin, Cakovec.
Chorwacja posiada rozległą, liczącą ponad 5 800 km linię brzegową, z czego 4 000 to wyspy i klify. Do Chorwacji należy 1185 wysp a największą z nich jest wyspa Krk.
Chorwację w większości zamieszkują rodowici Chorwaci. Najliczniejszą mniejszością narodową są Serbowie. Inne narodowości to Węgrzy, Włosi, Bośniacy, Albańczycy, Macedończycy i Czesi. Najpopularniejszą religią jest religia rzymsko - katolicka.
Walutą jest kuna ( 1 kuna = 100 lip ).
Sezon turystyczny w Chorwacji zaczyna się w kwietniu i trwa do października. Chorwacja posiada idealny dla rozwoju turystyki klimat. Regiony nadmorskie są jednymi z najbardziej słonecznych w całej Europie. Osoby planujące wczasy w Chorwacji mogą mieć niemalże pewność, iż pogoda nie zawiedzie. Nad morzem lata są słoneczne, upalne i suche. Średnia temperatura lipca to 24°C, jednak często (zwłaszcza w sezonie) dochodzi do 28–30°C, a czasami nawet 40°C. Wody Morza Adriatyckiego są czyste, silnie zasolone i ciepłe (latem średnia temperatura na otwartym morzu wynosi 22– 25°C). Plaże wzdłuż wybrzeża Adriatyku są żwirowe, kamieniste i skaliste, choć zdarzają się również piaszczyste (np. plaża Zlatni rat na wyspie Brač). Zimy natomiast są łagodne i deszczowe, a temperatura rzadko spada poniżej 5°C. Kraj ten stanowi prawdziwy raj dla żeglarzy, nurków a także wędkarzy. Chorwacja posiada jeden z najmniej zniszczonych podwodnych światów w Europie.
Kuchnia chorwacka jest dosyć specyficzna i zróżnicowana zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego - europejskiego. Na wybrzeżu dominują głównie potrawy lekkostrawne (ryby, sałatki, owoce morza). Mało popularna jest wieprzowina a sporo jada się tu baraniny i ryb. Wybór ryb jest bardzo duży. Począwszy od oslic (morszczuk), zubatac na mięsie z rekina skończywszy. Z owoców morza najpopularniejsze są lignje, czyli kalmary.
Jeśli chodzi o napoje to dominującym trunkiem jest w Chorwacji wino, które pija się przeważnie do posiłków. Popularne jest także piwo i inne napoje chłodzące (soki, woda mineralna). Z mocniejszych trunków zdecydowanie najbardziej znana jest rakija, czyli wódka, najczęściej domowej roboty. Na uwagę zasługuje fakt, że na wybrzeżu w ogóle nie pija się herbaty. Kawę pija się rzadko, a jeśli już – to bardzo mocną
Osoby pragnące spędzić wakacje w Chorwacji najczęściej w podróż wybierają się samochodem bądź autokarem.
Pociągi nie mają bezpośredniego połączenia z Zagrzebiem czy Rijeką. Najlepszą trasą jest trasa z Warszawy przez Budapeszt do Zagrzebia (tylko jedna przesiadka). Podróż jest długa, trwa ok.27 godz., z czego prawie 7 godzin spędza się w Budapeszcie. W Zagrzebiu można się przesiąść do miejscowego pociągu lub autobusu (rozkład autobusów z Zagrzebia: www.akz.hr).
Najszybciej do Chorwacji można dotrzeć samolotem. Chorwackie porty lotnicze obsługują loty zagraniczne w Zagrzebiu, Splicie, Dubrowniku, Puli, Rijece, Zadarze i Osijeku. Jest to jednak jedna z bardziej kosztownych form podróży. Można jednak skorzystać z oferty tanich linii lotniczych (np. SkyEurope, Norwegian, Austrian).
Polscy turyści spędzający wczasy w Chorwacji mogą skorzystać z bezpłatnej opieki zdrowotnej w publicznych ośrodkach zdrowia i szpitalach tylko w nagłych przypadkach: np. wypadek, zasłabnięcie. Wówczas należy okazać polski paszport oraz dokument potwierdzający ubezpieczenie. Chorwacja nie uznaje Europejskich Kart Ubezpieczenia Zdrowotnego, wydawanych przez polski NFZ. Można oczywiście skorzystać z prywatnej wizyty lekarskiej czy pobytu w prywatnej klinice, lecz są one bardzo kosztowne. Dlatego też zalecane jest turystom wykupienie ubezpieczenia od kosztów leczenia, choroby lub nieszczęśliwego wypadku.