Już na wstępie zaznaczam, że należę do mięsożernych. Nie oznacza to, że nie mogę obejść się bez mięsnych potraw.

Licencja: Creative Commons

Data dodania: 2007-05-25

Wyświetleń: 5441

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 3

WIEDZA

-3 Ocena

Przeciwnie mam ulubione dania, które nie mają nic wspólnego z mięsem - np. ugotowany makaron na zimno wymieszany z świeżymi, wydrylowanymi wiśniami i całość posypana cukrem - wspaniała wiosenna sprawa!



Sa dni kiedy mam ochotę na coś wybitnie jarskiego (nie zawsze są wiśnie!). Niedawno poznałem kilka typowo wegetariańskich potraw, które mi bardzo zasmakowały - serwował mi je znajomy. Był to bukiet jarzynowo - owocowy, kwas buraczany i ciasto na patyku. Polecił mi On potem książkę, gdzie prócz tych smacznych potraw wyszukałem też inne rzeczywiście smaczne sprawy:

http://potrawy-weganskie.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=306



Daleki jestem od wegetariańskiego szowinizmu lub popierania tylko i wyłącznie jakiejś innej zasady żywieniowej. Wychodzę z założenia, że każda skrajna przesada jest szkodliwa. Wiem, że będę racjonalnie stosować liberalne zasady: wszak są okoliczności, gdzie golonka i zimne piwo, szynka lub jajecznica na boczku smakują wyśmienicie. Wcale jednak nie muszę jeść tego codziennie!


Z ciekawością sięgnąłem też po inną, już samodzielnie wyszukaną lekturę, aby poznać podobne nietypowe dania i filozofię przyjmowania takich pokarmów:

http://wegetarianizm.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=187



Uważam też, że zwolennicy potraw bezmięsnych znajdą coś dla siebie w kuchni tradycyjnej urozmaicając swój jadłospis. Tu też są smaczne jarskie potrawy:

http://gotowanie.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=123



Nie będę mylić się, jeśli wszyscy ucieszą się, że mogą urozmaicić smak każdych swoich dań stosując przyprawy. Odpowiednie zasady ich używania i proporcje znalazłem w tej znakomitej książce:

http://przyprawy.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=149



Nie znam też nikogo, kto nie lubi surówek - z pewnością nie zawierają mięsa oraz uzupełniają niemal każde danie zasadnicze:

http://dieta-surowa.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=287



Każdy niezależnie od upodobań i stosowanych zasad żywienia znajdzie coś stosownego dla siebie w ciekawej książce o przygotowaniu zdrowych pokarmów:

http://zdrowe-odzywianie.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=103



Mam podręczną kuchenną bibliotekę, dla której zbieram różne nowości, zasłyszane przepisy i sekrety (umiem np. zrobić prawdziwe czeskie knedliki, które kraje się naprężoną nicią i prawdziwe węgieskie leczo - poznałem to będąc w tych krajach).

Dołączyłem do niej książki, o których tu mówiłem, bo chętnie po nie sięgam i wiem, że

zawsze znajdę w nich coś dla siebie i dla każdego.



Na koniec pozwalam sobie postawić tezę, że kuchnia tradycyjna i wegetariańska znajdą wiele wspólnych, smacznych potraw i dodatków i mogą się znakomicie uzupełniać!

Zapisz się do Złotego Klubu - będziesz mogł bezpłatnie zciągać fragmenty tych wspaniałych poradników, zapraszam:

http://zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php


Wszystkim życzę smacznego i pozdrawiam.

Jędrzej Gerwel

Licencja: Creative Commons