Dla starożytnych Greków była ona siedliskiem duszy. W Europie postrzegano ją jako ośrodek emocji, będącą rywalką zdolnego do miłości serca. W Chinach traktowano wątrobę za najwyższego stopniem generała. A w Azji twierdzono, iż zadaniem wątroby jest podtrzymywanie qi, czyli wewnętrznej energii życiowej.

Data dodania: 2009-04-16

Wyświetleń: 3704

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 3

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

3 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wątroba jest naszym największym, najbardziej wszechstronnym i zarazem najbardziej tajemniczym organem. Pełni ona aż pół tysiąca funkcji, a ponadto ma niebywałe zdolności regeneracyjne. Dwie główne funkcje jakie spełnia wątroba to neutralizacja toksyn i przekształcanie toksycznego amoniaku w mocznik. Oprócz tego:
• Przerabia cukry, tłuszcze i białka.
• Magazynuje witaminy A, D, E, żelazo a także niewielkie ilości B12 oraz witaminę, którą uwalnia w razie potrzeby
• Wytwarza żółć aż do 1,5 litra na dobę
• Wytwarza oraz magazynuje enzymy
• Reguluje i gromadzi ilość żelaza w organizmie
• U płodu wątroba pełni funkcję krwiotwórczą
• Odtruwa organizm ze szkodliwych toksyn
• Pomaga w utrzymywaniu równowagi hormonalnej

U dorosłego człowieka waży ok. 1,5 kg . Co ważne nawet jeśli 75 proc. hepatocytów zginie, wątroba jest jeszcze w stanie pracować.



Dlaczego nie boli

Wątroba nie boli ponieważ nie jest unerwiona. Ból jednak może się pojawić, gdy narząd ten znacznie się powiększy a co za tym idzie zacznie naciskać na otaczającą go unerwioną błonę surowiczą. Do takiego powiększenia np., dochodzi przy ostrym albo przewlekłym wirusowym zapaleniu wątroby lub też w pierwszej fazie rozwoju marskości. Wtedy boli nas z prawej strony nadbrzusza, bo to tu znajduje się ten narząd. Wczesne objawy marskości wcale nie kojarzą się z dolegliwościami ze strony wątroby, bo jak powiązać marskość np. z zaczerwienieniem dłoni, czerwonymi plamkami pojawiającymi się na naszym tułowiu, czy też zwłóknieniem ścięgien w rękach, zniekształceniem palców oraz paznokci u rąk oraz przerostem ślinianek przyusznych? Często bowiem na początku nie ma żadnych objawów. Natomiast przy znacznym upośledzeniu funkcji wątroby można odczuwać ciągłe zmęczenie, chudnąć, miewać nudności a także bóle brzucha.




Co za dużo to niezdrowo

Wątroba po pierwsze nie lubi nadmiaru tłuszczu, a jeszcze gorzej znosi nadmierne spożywanie alkoholu, a trzecim naturalnym jej wrogiem są wirusy.
Pracę wątroby jest jednak bardzo łatwo zaburzyć dostarczając tych substancji w nadmiarze. Jedzenie ciągle tłustych potraw na pewno w niedługim czasie odbije się ja jej stanie. Przestaje być wtedy tak efektywna w oczyszczaniu krwi z toksyn jak do tej pory, co skutkuje ogólnym obniżeniem szybkości trawienia pokarmów, zaleganiem ich oraz nadmiernym otłuszczaniem wątroby. Również systematyczne i w nadmiarze picie wysokoprocentowych trunków powoduje uszkodzenie i blokowanie pracy hepatocytów.
Oprócz spożywania nadmiernie tłustych potraw i picia za dużej ilości alkoholu choroby wątroby mogą zostać wywołane przez wirusy. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są zakażenia wirusowe wątroby typu A, B i C. Trzeba również pamiętać, że wirusowe zapalenie wątroby typu A najczęściej przenosi się od chorego do zdrowego tzw. „drogą brudnych rąk”. Natomiast do przeniesienia wirusowych zapaleń wątroby typu B oraz C niezbędny jest kontakt z krwią osoby zakażonej lub też kontakt płciowy. Przed zakażeniem wirusem zapalenia wątroby typu B można się chronić poprzez szczepienia ochronne.



Klucz do zdrowej wątroby

Aby zachować wątrobę w dobrej kondycji zdrowotnej wskazane jest jedzenie lekkich i jak najmniej przetworzonych posiłków o właściwych porach. Zamiast jeść trzy duże posiłki jedzmy 5-6 mniejszych posiłków gdyż odciąża to wątrobę. Posiłków nie powinniśmy smażyć w tłuszczu, a gotować najlepiej na parze, dusić, oraz piec w folii aluminiowej. Musimy tez nauczyć się jeść wolno aby ułatwić pracę wątrobie i żołądkowi. Unikajmy też napojów gazowanych, pikantnych potraw oraz tłustych smażonych dań. Oprócz tego bardzo ważna jest odpowiednia dieta, dobrana do potrzeba naszego organizmu, bogata w witaminy i mikroelementy. Osobom z zaburzeniami wątroby nie wolno pić alkoholu. Powinno też zamienić się spożycie soli na zioła o działaniu stymulującym układ trawienny, np. imbir, mięta czy majeranek.
Licencja: Creative Commons
3 Ocena