Twórcą współczesnej makrobiotyki jest Japończyk, Georges Oshawa. Makrobiotyka w Polsce narodziła się niedawno - około 1975 roku, lecz już ma niemałe grono zwolenników.
Oshawa inspirację czerpał ze sposobu życia i odżywiania japońskich mnichów. Japończyk przełożył dalekowschodnią zasadę podziału energii (jin-jang) na pożywienie. Według medycyny dalekiego Wschodu każdy produkt niesie ze sobą pewien potencjał energetyczny. W makrobiotyce produkty dzielą się na neutralne (zrównoważone jin-jang) oraz produkty z różnym stopniem nasilenia jin i jang. Produkty jin są kwasotwórcze, produkty jang zasadotwórcze.
Podział produktów:
skrajnie jin (-)
biała mąka, pieczywo, makarony,
biały cukier,
rafinowane oleje
mleko i jego przetwory
alkohol, kawa, czarna herbata
produkty neutralne (0)
pełne ziarna zbóż,
orzechy, nierafinowane oleje,
warzywa, rośliny strączkowe,
woda źródlana,
kawy zbożowe, niektóre herbaty (sencha, kukicha)
skrajnie jang (+)
mięso, drób, ryby,
sery, jaja,
rafinowana sól
Makrobiotyka odrzuca produkty silnie jin i silnie jang. Jako podstawę odżywiania zaleca ziarna zbóż - pełne, nieprzetworzone. Powinny one stanowić 50% spożywanych pokarmów. Według Georgesa Oshawy nasiona są najbardziej optymalnym pożywieniem dla człowieka - to najmocniejsza energetycznie część rośliny (zawierają wszelkie niezbędne składniki, by wydać na świat kolejne istnienia - rośliny), poza tym mają najbardziej zrównoważone energie jin-jang.
Kolejną ważną grupą pokarmową w makrobiotyce są warzywa. Powinny one stanowić 20-30 % spożywanych pokarmów. Istotną rzeczą jest, by jeść warzywa z naszej strefy klimatycznej i warzywa sezonowe. Warzywa z danej strefy klimatycznej posiadają odpowiedni potencjał energetyczny i działanie, które jest potrzebne w danej strefie, np. pomarańcze mają działanie ochładzające, tak więc na takie owoce możemy pokusić się co najwyżej latem. Natomiast warzywa, które można kupić poza sezonem, zostały wyhodowane w sztucznych warunkach, a więc mają niewielki potencjał energetyczny i dużo chemii.
Pozostałą część diety makrobiotycznej powinny uzupełnić zupy, fasolki i morskie warzywa. Okazjonalnie (1-3 razy w tygodniu) można pokusić się na ryby, owoce lub desery owocowe.
Makrobiotyka a pory roku
W poszczególnych porach roku sposób odżywiania i przygotowania posiłków powinien być nieco inny. Zimą na talerzu powinno się znaleźć więcej gorących, energetyzujących pokarmów (bardziej jang), okrągłych warzyw, warzyw korzeniowych, latem - jedzenie powinno być bardziej jin, a posiłki lekko gotowane (np. na parze).