Makrobiotyka, MBD (Macro Biotic Diet) to sposób odżywiania (lecz dla wielu również styl życia) odzwierciedlający grę energii jin-jang i równowagę panującą we wszechświecie. W praktyce oznacza taki dobór produktów, który harmonizuje jin i jang.

Data dodania: 2012-05-09

Wyświetleń: 1607

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Twórcą współczesnej makrobiotyki jest Japończyk, Georges Oshawa. Makrobiotyka w Polsce narodziła się niedawno - około 1975 roku, lecz już ma niemałe grono zwolenników.

 

Oshawa inspirację czerpał ze sposobu życia i odżywiania japońskich mnichów. Japończyk przełożył dalekowschodnią zasadę podziału energii (jin-jang) na pożywienie. Według medycyny dalekiego Wschodu każdy produkt niesie ze sobą pewien potencjał energetyczny. W makrobiotyce produkty dzielą się na neutralne (zrównoważone jin-jang) oraz produkty z różnym stopniem nasilenia jin i jang. Produkty jin są kwasotwórcze, produkty jang zasadotwórcze.

 

Podział produktów:


skrajnie jin (-)

biała mąka, pieczywo, makarony,
biały cukier,
rafinowane oleje
mleko i jego przetwory
alkohol, kawa, czarna herbata

produkty neutralne (0)

 

pełne ziarna zbóż,

orzechy, nierafinowane oleje,

warzywa, rośliny strączkowe,

woda źródlana,

kawy zbożowe, niektóre herbaty (sencha, kukicha)

 

skrajnie jang (+)

 

mięso, drób, ryby,

sery, jaja,

rafinowana sól


Makrobiotyka odrzuca produkty silnie jin i silnie jang. Jako podstawę odżywiania zaleca ziarna zbóż - pełne, nieprzetworzone. Powinny one stanowić 50% spożywanych pokarmów. Według Georgesa Oshawy nasiona są najbardziej optymalnym pożywieniem dla człowieka - to najmocniejsza energetycznie część rośliny (zawierają wszelkie niezbędne składniki, by wydać na świat kolejne istnienia - rośliny), poza tym mają najbardziej zrównoważone energie jin-jang.

 

Kolejną ważną grupą pokarmową w makrobiotyce są warzywa. Powinny one stanowić 20-30 % spożywanych pokarmów. Istotną rzeczą jest, by jeść warzywa z naszej strefy klimatycznej i warzywa sezonowe. Warzywa z danej strefy klimatycznej posiadają odpowiedni potencjał energetyczny i działanie, które jest potrzebne w danej strefie, np. pomarańcze mają działanie ochładzające, tak więc na takie owoce możemy pokusić się co najwyżej latem. Natomiast warzywa, które można kupić poza sezonem, zostały wyhodowane w sztucznych warunkach, a więc mają niewielki potencjał energetyczny i dużo chemii.

Pozostałą część diety makrobiotycznej powinny uzupełnić zupy, fasolki i morskie warzywa. Okazjonalnie (1-3 razy w tygodniu) można pokusić się na ryby, owoce lub desery owocowe.


Makrobiotyka a pory roku

 

W poszczególnych porach roku sposób odżywiania i przygotowania posiłków powinien być nieco inny. Zimą na talerzu powinno się znaleźć więcej gorących, energetyzujących pokarmów (bardziej jang), okrągłych warzyw, warzyw korzeniowych, latem - jedzenie powinno być bardziej jin, a posiłki lekko gotowane (np. na parze).

Licencja: Creative Commons
0 Ocena