Sezon na cukinie w pełni. Znane są różne potrawy z cukinii. Ja od kilku lat robię pasztet z cukinii, który smakuje zarówno na goraco jak i na zimno. Potrawa ta jest lekkostrawna i dietetyczna.

Data dodania: 2011-07-31

Wyświetleń: 2198

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Pasztet z cukinii

Składniki:

- 3 szklanki startej cukinii,

- ½ szklanki oliwy,

- 2-3 szklanki tartej bułki,

- 3 jajka, oddzielić żółtka i białka ubić,

- ok. 10 pieczarek,

- 1 cebula,

- pieprz, sól i inne przyprawy do smaku.

 Wykonanie:

Cebulę i pieczarki podsmażyć. Cukinię zetrzeć a jeżeli jest za dużo soku, to lekko wycisnąć. Dodać do cukinii ostudzone pieczarki, oliwę, bułkę tartą,  żółtka, przyprawy i wymieszać. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać jeszcze bułki tartej. Ubić białka, dodać do gęstej masy i lekko wymieszać. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Masy nie nakładać za dużo – ok.5-6cm. Jeżeli  pasztetu jest za dużo, lepiej podzielić na dwa naczynia i nałożyć cieńszą warstwę.

Piec ok.1- 1 ½ godz. w temperaturze 1700C. Na wierzchu po upieczeniu powinna być skorupka. Jak po bokach się przypiecze, to nie szkodzi.

Do pasztetu przygotować sos:  duży kubeczek jogurtu  naturalnego połączyć z wyciśniętym czosnkiem wg uznania. Do sosu można dodać trochę majonezu lub przygotować inny sos.

Pasztet jest wyśmienity, gorąco polecam. Wykonanie jest bardzo proste.

Z cukinii robię tez coś w rodzaju gołąbków.

Zamiast kapusty, 1 dużą cukinię kroję drobno  lub ścieram na tarce. Gotuję ryż w proporcji 1:3, tzn. 1 szklanka ryżu i 3 szklanki wody. Ryż gotuję ok. 15-20nim. Wodę, w której gotuję ryż przyprawiam kostką rosołową, wegetą, pieprzem, dodaję 2 łyżki margaryny lub masła. Do ugotowanego ryżu dodaję 1/2kg mięsa mielonego i mieszam. Do naczynia żaroodpornego kładę na spód cienką warstwę cukinii, zastawiam kilka łyżek cukinii na wierzch, a resztę mieszam z ryżem i wykładam do naczynia. Piekę ok.1godz. aż będzie u góry przyrumienione – oczywiście bez przykrycia.

Gołąbki smakują z sosem wg uznania i są bardzo delikatne, a zarazem pożywne.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena