Może być naturalnym i niezwykle skutecznym sposobem na opóźnienie procesu starzenia się skóry. Gwarantuje przy tym wiele innych korzyści.
Czym charakteryzuje się witamina E?
Witamina E jest antyoksydantem i jednym z głównych składników kosmetyków pielęgnacyjnych. Dzięki niej skóra regeneruje się oraz broni przed utratą elastyczności i jędrności, czyli po prostu przed pojawieniem się oznak starzenia. Jest to możliwe poprzez neutralizację wolnych rodników. Witamina wspiera nie tylko urodę, ale także ogólne funkcjonowanie organizmu. Zapobiega rozwojowi nowotworów oraz wspomaga organizm w walce z cholesterolem i cukrzycą. W opisach jej działania często wymienia się również pozytywny wpływ na płodność.
Jak działają kosmetyki z tym składnikiem?
Organizm człowieka bardzo dobrze toleruje witaminę E, a skóra potrzebuje jej do regeneracji i odżywienia. Ma ona działanie kojące i ochronne, dzięki czemu łatwo pozbyć się stanów zapalnych, podrażnień czy obrzęków. Jest skuteczna w walce z trądzikiem i innymi chorobami skóry, więc doskonale pasuje do cery wrażliwej, a także skłonnej do podrażnień. Witamina E, znajdująca się w kosmetykach, odbudowuje naskórek, poprawia nawilżenie i natłuszczenie oraz utrzymuje prawidłowe napięcie. Dzięki temu wygładzają się zmarszczki. Pomaga również w walce z przebarwieniami i rozjaśnia skórę. Z tego powodu również świetnie sprawdza się w przypadku skóry dojrzałej.
Kosmetyki z zawartością witaminy E chronią także przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, jak np. promieniowanie UV. Wzmacniają włosy i paznokcie. Gdy nasz organizm odnotuje niedobór witaminy E, może skutkować to pogorszeniem stanu zębów, wypadaniem włosów, dłuższym gojeniem się ran lub też przedwczesnym rogowaceniem skóry.
W jakich produktach wykorzystywana jest witamina E?
Obecnie witamina E jest podstawą każdego dobrego kosmetyku do pielęgnacji, a znaleźć można ją w balsamach do ciała, kremach do twarzy czy rąk, a nawet w produktach ochronnych do opalania. Preparaty z tą witaminą pasują do każdego rodzaju skóry. Nie należy przyjmować witaminy E w przypadku problemów z krzepliwością krwi lub w trakcie chemio- i radioterapii. Witaminę E można wprowadzić także do codziennej diety poprzez składniki pochodzenia roślinnego lub zielone warzywa i owoce. Naturalna witamina E występuje również w orzechach oraz bakaliach.