Wspiera pracę serca
Ekstrakt przede wszystkim działa bardzo pozytywie na serce i żołądek. Regularne jego spożywanie zapobiega tworzeniu się tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Ponadto jest on również polecany osobom, które mają poważne problemy z nadciśnieniem. Ekstrakt taki reguluje ciśnienie krwi i zapobiega jemu podwyższaniu.
Wspiera układ pokarmowy
Ponadto właściwości czerwonego wina obejmują również wspieranie układu pokarmowego. Wspierają pracę metabolizmu i tym samym trawienie. Oprócz tego regularnie spożywane chroni ściany żołądka przed silnymi kwasami trawiennymi.
Opóźnia starzenie się skóry
Ponadto bardzo ważną właściwością czerwonego wina jest również to, że opóźnia ono starzenie się skóry. Pijąc czerwone wino można znacznie dłużej cieszyć się młodą i ładną skórą. Działa ono w ten sposób, że niszczy wolne rodniki i tym samym pomaga przedłużyć młody wygląd skóry. Działa na nią nawilżająco, odżywczo, a także ją wzmacnia. Ponadto opóźnia ono utratę słuchu, charakterystyczną dla osób starszych.
Zwiększa odporność organizmu
Ponadto ważną zaletą czerwonego wina jest również to, że zwiększa ono odporność organizmu. Osoby regularnie spożywające czerwone wino znacznie rzadziej chorują. Ma ono właściwości antybakteryjnie i przeciwwirusowe. Polecane jest szczególnie w okresach obniżonej odporności organizmu, czyli w trakcie zimy i jesieni. Ponadto grzane czerwone wino jest w stanie wspomóc leczenie przeziębienia. Wypite, niemal natychmiast likwiduje ból gardła, charakterystyczny w trakcie przeziębienia.
Podsumowując można powiedzieć, że ekstrakt z czerwonego wina działa bardzo pozytywnie na organizm człowieka. Jeżeli jest regularnie spożywane, jest w stanie opóźnić proces starzenia się organizmu. Ponadto wspiera ono również pracę układu krwionośnego i pokarmowego. Ważne jest również to, że zwiększa odporność organizmu.