0
głosów
- +

Uważaj na zakupach!

Autor:

Aktualizacja: 06.11.2017


Kategoria: Ludzie i Społeczeństwo / Zakupy, Prezenty, Rynek


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 358 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Uważaj na zakupach!

Robienie zakupów spożywczych to nasza codzienność. Trzeba jednak przywiązywać do nich szczególną uwagę. W dzisiejszych czasach żywność niestety często ma niską jakość, choć wydaje się nam, że smakuje dobrze. Wypełniacze, polepszacze smaku, barwniki i sztuczne aromaty są wszechobacne. 


W tym artykule napiszę na co zwrócić uwagę podczas zakupów spożywczych.

Skład

Kupując żywność koniecznie trzeba czytać etykiety. Generalnie najlepsze są produkty o prostym składzie. Najbardziej korzystne jest kupowanie nieprzetworzonych produktów i osobiste przygotowywanie potraw. Nalepiej unikać dań, które wymagają jedynie podgrzania. Alergicy powinni zwracać szczegółną uwagę na skład produktów żywnościowych. Na szczęście obecne wymogi dotyczące oznaczania żywności zobowiązują producentów do wyróżniania wszystkich czynników, które mogą wywoływać reakcje nietolerancji. Najczęściej substancje te są podkreślone lub pogrubione. Aby zapewnić sobie bezpieczeństwo należy także wykluczyć produkty, na których alergeny mogą występować w minimalnej ilości np. jako zanieczyszczenia z sąsiedniej linii produkcyjnej. Na żywności są one wymienione po słowach: "Produkt może zawierać".

Certyfikaty

Kupując żywność warto też sprawdzić, czy na etykiecie są informacje o certyfikacjach. Dla wielu osób ważny może być znak non GMO. Certyfikacja non gmo oznacza, że dany produkt jest wolny od organizmów genetycznie modyfikowanych. Mogą to być zarówno owoce, warzywa, jak i i mleko czy mięso. Warto wiedzieć, że w przypadku produktów zwierzęcych producenci muszą także wykazać, że zwierzęta były karmione paszami bez GMO, aby przejść pozytywnie przez certyfikację non gmo http://www.bureauveritas.pl/home/about-us/our-business/certification/sector-specific-solutions/food/zywnosc-wolna-od-gmo

Warto też sprawdzić, czy żywność pochodzi z gospodarstwa ekologicznego. W takim wypadku na opakowaniu zauważymy listek złożony z białych gwiazdek na jasno zielonym tle. Takie produkt powstał bez użycia sztucznych nawozów w miejscu wolnym od zanieczyszczeń.

Licencjonowane artykuły publikuje i tworzy Artelis.pl


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij