Urządzając dom, przeważnie myślimy o wykończeniu kuchni, łazienki lub sypialni, ewentualnie rozważa się również piękny ogród lub taras. Mało kto dużo myśli o urządzaniu pomieszczeń gospodarczych – a mają one ogromny wpływ na funkcjonalność domu, bezpieczeństwo i komfort wykonywania wielu codziennych czynności.

Data dodania: 2017-09-28

Wyświetleń: 905

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wytrzymała posadzka do pomieszczenia gospodarczego i dlaczego (według mnie) warto ją mieć.

Czym jest pomieszczanie gospodarcze?

Określenie to używane jest często niepoprawnie. Tymczasem pomieszczenie gospodarcze to pomieszczenie służące do przechowywania przedmiotów lub produktów żywnościowych użytkowników budynku, materiałów lub sprzętu związanego z obsługą budynku, a także opału lub odpadów stałych. Mówiąc prościej — są to pomieszczenia z przypisaną funkcją — zalicza się do nich, chociażby pralnię, spiżarnię, kotłownię, garaż lub garderobę.

Pomieszczenia tego typu często wystawione są na większe obciążenia niż pozostałe części domu. Nie spędza się w nich wolnego czasu i nie zaprasza się tam gości, dlatego funkcjonalność dominuje w nich nad potrzebami estetycznymi. Dotyczy to również podłogi, na jaką się zdecydujemy w nich położyć. Coraz częściej stosuje się w nich posadzki polimerowe – czyli gładkie, jednolite i chemoutwardzalne żywice poliuretanowe, charakteryzujące się przede wszystkim odpornością.

Dlaczego podłoga w pomieszczeniu gospodarczym musi być trwała?

  • Wilgoć — pomieszczenia gospodarcze, narażone są często na działanie wilgoci. Domownicy nie zawsze od razu wiedzą, że w pomieszczaniu gospodarczym doszło do rozlania płynów, przez co mogą się one długo znajdować na nawierzchni. Posadzka pralni, suszarni i garażu często zostaje zamoczona, a wilgoć jest niebezpieczna dla wielu typów nawierzchni — zwłaszcza w połączeniu z zimną temperaturą. Może się ona przyczynić nawet do popękania niezabezpieczonej betonowej nawierzchni. Wilgoć obecna na nawierzchni powoduje również…
  • Grzyby – drobnoustroje, grzyby i inne patogeny idealnie rozwijają się w ciemnych miejscach, w których wilgoć ma problemy z odparowaniem. Dlatego właśnie tak upodobały sobie pomieszczenia gospodarcze. Ich nieobecność zawsze jest niepożądana, ale tam, gdzie przechowywana jest żywność (np. spiżarnia), mogą być naprawdę niebezpieczne. Żywice polimerowe to sztuczne i chemiczne substancje i grzyby ani inne drobnoustroje, na nich nie wyrosną. Dlatego to właśnie żywice stosowane są w magazynach, w których przechowywana jest żywność oraz w chłodniach.
  • Uszkodzenia i ścieranie – pracująca pralka skacząca po podłodze, czy parkowany samochód, jak i inne ciężkie urządzenia, mogą mocno nadużyć nawet trwałe posadzki. Żywica poliuretanowa lub epoksydowa to substancja, która po zastygnięciu jest tak twarda, że radzi sobie nawet z jeżdżącymi po niej kilkutonowymi wózkami widłowymi.

Jedni lubią ten typ posadzek, inni nie. Z mojego doświadczenia posadzki żywiczne albo się lubi za odporność i niski koszt, albo odpychają one dziwną chemiczną nazwą i dużą odmiennością od innego rodzaju podłóg. Jeżeli ktoś o tym wcześniej nie słyszał, to rzeczywiście dziwne się wydaje robienie podłogi z dwóch płynów, które wysychają na bardzo twardą powierzchnię. Jeżeli o mnie chodzi, to wolę mieć w kotłowni i garażu podłogę odporną, której nie będę musiał bardzo długo wymieniać, niż zdecydować się na bardziej tradycyjne rozwiązanie, za które zapłaciłbym więcej i które szybciej będę zmuszony wymienić.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena